Han gör det med ett närmaste lurigt leende i ansiktet.
För curling är, som det ofta framställs, schack på is. Ett mätande av taktisk smarthet och långsiktigt tänkande mellan två lag under matcher som pågår över två timmar – och ett mästerskap som innebär 14-15 matcher för att stå där som segrare.
Taktik alltså.
Som bygger på statistik.
– Sporten utvecklas åt det hållet. Allt fler länder jobbar med att scouta sina motståndare, att ha statistik på de motståndare man möter. Det handlar om att få några extra procents chans att vinna matcher.
Och Kristian Lindström har koll.
På sitt lag.
På motståndarna.

Bild: Stisse Åberg
Annons
Efter en spelarkarriär i Lag Edin med gav både VM- och EM-guld gled Lindström in i en coachroll och tillbringade tre säsonger som coach för Skottlands damer.
Annons
Det slutade högst upp på pallen, när Eve Muirhead och hennes lag vann OS-guldet i Peking efter att ha slagit just Sverige i en dramatisk semifinal.
– Då kände jag att jag fick lön för mödan. För jag bodde ju i Skottland under hela pandemin och där stängde man ned helt.
Nu är idrottsvärlden öppen.
Nu handlar det istället att stänga till på curlingisen den närmaste veckan – och att hitta de luckor som finns.
Taktik alltså.
– Det här laget är mycket intresserade av de uppgifter vi har. För mig handlar det nu att filtrera ned informationen så den blir tydlig.
– Jag måste kunna säga till Anna, eller Sara eller nån av de andra. Den spelare du möter har du chansen mot om du spelar så här eller så här. Det här är dina möjligheter.

Bild: Stisse Åberg
Curling-VM spelas över en lång vecka, ja nio dagar om man ska vara mer exakt.
– När man möter de bästa lagen i gruppspelet måste man gå in med känslan att det kan gå lite hur som helst. D-ä-r måste man vara beredda att chansa lite.
– Men när man möter de man bör slå, då måste man vara extremt noggrann. Man måste spela lite mer defensivt för att hålla hela matchen. Man måste visa att man är beredd att spela alla tio omgångarna på en rimlig svårighetsnivå som leder till en tvåpoängsseger i slutändan.
Utmaningen på isen i Göransson arena är dock total.
Annons
Annons
– Det finns sex-sju lag som kan ta medalj. Som jag ser det finns det fyra som kan ta guld. Kanada, Schweiz, Japan...och Sverige. Det är de fyra lagen som vunnit alla Grand slams de senaste fyra åren.
Sverige alltså, som ändå inte gick till slutspel i EM i Östersund före jul.
– Tror vi fick lite läropengar där. Vi hade för höga förväntningar när vi inte hade lärt oss hur den laguppställningen fungerade.
– Vi vet att spelförståelsen och erfarenheten är jättehög i vårt lag. Men huvudsaken är att vi inte stressar fram något. Det ska vara genomtänkt, inget slarv. Och man behöver inte göra det den hundraprocentigt svåra hela tiden – förrän det verkligen behövs.
FOTNOT: Skottland (Storbritannien i OS) representeras i VM av ett nytt lag. Eve Muirhead har lagt av.
Fakta
► Här är tre glödheta lag
Schweiz/Silvana Tirinzoni
Regerande världsmästare och har dessutom vunnit de tre senaste spelade världsmästerskapen 2019, 2021 och 2022. Två EM-silver (2018 och 2022) och ett EM-brons (2019)
Japan/Satusaki Fujisawa
Tog OS-silver i Peking 2022 och OS-brons 2018. VM-silver 2016.
Kanada/Kerri Einarson
VM-brons i fjol 2022 på hemmais.
► Och är är två medaljkandidater till
Danmark/Madeleine Dupont
Var med redan i VM i Gävle 2004. Vann EM i Östersund i höstas. Har även VM-silver (2007) och brons 2009), EM-silver (2002), EM-brons (2008, och -09)
Skottland/Rebecca Morrison
Tog EM-brons i Östersund i höstas. (när Storbritannien vann OS-guldet i fjol var det dock laget med Eve Muirhead)
► Senaste mästerskapen:
OS 2022 (Peking): 1) Storbritannien, 2) Japan, 3) Sverige, 4) Schweiz.
VM 2022 (Prince George): 1) Schweiz, 2) Sydkorea, 3) Kanada, 4) Sverige.
EM 2022 (Östersund): 1) Danmark, 2) Schweiz, 3) Skottland, 4) Italien.