Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Helenas Hembakta: Mjuk kaka med härlig smak av kardemumma

Nu har det gått en vecka igen, och i dag är det dags att komma hem från en förhoppningsvis varm och solig semestervecka.

Text

I skrivande stund ser jag att det kanske inte varit det bästa av väder här hemma, men snart kommer våren och vi får njuta av härliga dagar med takdropp.

Nu väntar fortsatt renovering av köket i kolonistugan, och snart är det dags att öppna för säsongen. I slutet av april är det städdag och sedan börjar kollo-sommaren. Längtar tills den tiden kommer.

Annons

Kardemummakaka. Helenas Hembakta

Bild: Helena Björklund

Annons

Ofta är det enkla det godaste. Kardemumma är något som jag tycker passar alldeles utmärkt i bakverk, men det är en tudelare, det är inte alla som är lika förtjusta. Men en helt vanlig kardemummakaka är riktigt gott. Den här gången är det även lite kanel i, vilket gör att den drar litegrann åt att smaka som mjuk pepparkaka, men fortfarande lika god så klart.

Självklart går kakan bra att frysa, skär den i skivor innan, så blir det enklare att ta fram så många bitar man behöver.

Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se

Kardemummakaka

50 g smör + en liten klick extra till formen

ströbröd till formen

2 ägg

2 dl socker

2,75 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 tsk mald eller stött kardemumma

2 tsk kanel

1 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att smälta smöret. Smält gärna en klick extra så att du kan pensla formen med det också, bröa också formen.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Rör samman mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel och kardemumma i en annan bunke.

Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten med en slev och rör sedan ner smält smör och mjölk. Rör allt till en jämn smet.

Häll smeten i den smorda och bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Alla ugnar är olika så känn efter med en sticka så att du vet när den är klar, stickan ska vara torr. Låt gärna kakan vara kvar i formen några minuter innan du försiktigt vänder den upp och ner och låter kakan sakta lossna från formen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan