Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Regionen lämnar Sveriges ekokommuner: ”Varken gjort från eller till”

Oppositionen är kritisk till att Region Gävleborg nu ska lämna nätverket Sveriges ekokommuner.

– En liten region vinner på att ha så många samarbeten som möjligt, säger Magnus Svensson (C).

Text

Den politiska majoriteten i Region Gävleborg har för avsikt att lämna sammanslutningen Sveriges ekokommuner, Sekom. Beslut om att begära utträde fattades på regionstyrelsens sammanträde den 14 mars, med en rösts marginal. Det innebär att Region Gävleborg från och med 2024 inte längre är medlem i Sekom.

Regionen lämnar organisationen Sveriges ekokommuner nästa år.

Bild: Roxanne Nilsson

Magnus Svensson (C), regionråd i opposition, har tidigare uttalat sig kritiskt mot utträdet, medan regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M) genmält att Sekom främst är en organisation för kommuner och att man måste väga kostnaden mot vilken nytta ett medlemskap ger.

Annons

I ett inslag i P4 Gävleborg tidigare i mars framhöll Svensson att kostnaden för medlemskapet på ungefär 25 000 kronor är liten i förhållande till regionens budget. Stenvard kontrade med att engagemanget tar tid, och att det i sig är en kostnad.

Annons

– Vi är en liten region och vi vinner på att ha så många samarbeten som möjligt, säger Magnus Svensson.

Magnus Svensson (C), ledamot i regionstyrelsen.

Bild: Arkivbild

Men vad har medlemskapet gett regionen, rent konkret?

– Ett nätverks nytta beror på hur man använder det, säger Magnus Svensson, som menar att huvudsyftet med organisationen är att utbyta idéer.

– Att Sverige historiskt varit framgångsrika inom miljöarbete beror inte minst på att vi varit duktiga på att dela information med varandra.

Magnus Svensson (C) har själv inte deltagit som ombud för regionen i Sekom, men har tidigare varit ordförande i Söderhamns ekokommunråd. På frågan om vad kommunen fick med sig från Sekom under den perioden nämner han tips från andra kommuner om hur man minskar matsvinn och ökar andelen lokalproducerat när kommunen köper in livsmedel.

Patrik Stenvard (M) tror inte att att utträdet kommer att göra någon större skillnad för regionens miljöarbete.

Patrik Stenvard (M), ordförande i regionstyrelsen.

Bild: Björn Hanerus

– Miljöarbetet görs ju här, lokalt. Det är inte Sekom som håller i det, och det finns många andra samarbeten, med kommunerna inte minst.

Har ni gjort någon formell utvärdering av medlemskapet i Sekom?

– Vi har lyssnat av mot våra verksamheter och fått tydliga signaler om att medlemskapet varken gjort från eller till. Så beslutet är inte helt taget ur luften.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan