Annons

Annons

Annons

Debatt
Personer med diabetes i Region Gävleborg tvingas jaga sina läkemedel

Diabetes är en allvarlig kronisk sjukdom med en omfattande egenvård. Brist på diabetesläkemedel upplevs försämra livskvaliteten allvarligt och risken för komplikationer ökar. Det behövs stabil läkemedelsförsörjning i hela Sverige – även för de 15 000 personer med diabetes i Gävleborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en ny medlemsundersökning från Svenska Diabetesförbundet uppgav sex av tio från Gävleborg att de under de senaste tolv månaderna har varit med om att ett eller flera av deras läkemedel inte funnits på apoteket när de skulle hämta ut dessa. För några var det möjligt för apoteket att beställa hem dessa, medan andra fick åka runt till andra apotek för att få tag på sina läkemedel. 20 procent av medlemmarna i regionen uppgav att de har varit med om att deras läkemedel varit restnoterat och att det inte fanns nytt att tillgå. Detta är sex procentenheter mer än i landet som helhet.

Annons

"Vi behöver en stabil läkemedelsförsörjning i hela Sverige, så att personer med diabetes har tillgång till de läkemedel de behöver."

Bild: TT

När det uppstår brist på läkemedel, så påverkas livskvaliteten påtagligt och många med diabetes, som har varit med om att deras läkemedel är restnoterat, har fått byta behandling. Det riskerar i sin tur att påverka den i förväg påfrestande egenvården negativt. I gruppen som har fått byta behandling uppger fyra av tio i undersökningen att det i någon, stort eller mycket stor utsträckning påverkar deras förmåga att sköta egenvården negativt. Det kan vara flera och allvarliga biverkningar, samt tyvärr också sämre blodsockerkontroll vilket över tid ökar risken för komplikationer.

Annons

Bristen på läkemedel skapar alltså inte bara lidande och dålig livskvalitet för personer med diabetes, den riskerar även att leda till ökade kostnader för hantering av diabeteskomplikationer. En studie från år 2020 visar att enbart komplikationer orsakade av typ 2-diabetes kostade vården 2,5 miljarder kronor.

Tillgång till rätt läkemedel i samband med en kronisk sjukdom som diabetes är A och O för en bra egenvård, varje dag – året om. På totalen i undersökningen för Sverige svarar 13 procent, att de fått åka runt till ett eller flera apotek för att få tag sina läkemedel. Den andelen var i Gävleborg 16 procent. Detta drabbar särskilt äldre och sköra medborgare som inte alltid har den möjligheten, vilket i värsta fall kan leda till akuta tillstånd. En situation där personer med en påfrestande kronisk sjukdom kan riskera att behöva åka många mil för att få livsviktig medicin är ohållbar.

Vi behöver en stabil läkemedelsförsörjning i hela Sverige, så att personer med diabetes har tillgång till de läkemedel de behöver.

Thomas Löfvenius

ordförande Gävleborgs Läns Diabetesförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan