Annons

Annons

Annons

Oskuldsfull åsna i mörk odyssé

Eo möter människan i all sin galenskap på sin färd genom Europa i en av årets mest okonventionella filmer.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Läs mer: Fler aktuella film- och tv-tips i slutet av artikeln

Fakta

FILM

”EO”

Av: Jerzy Skolimowski

Vad skulle en utomjording tänka om oss om den kom till jorden? Det är en tankelek ofta ställd i klassrum och som inte sällan ger upphov till följdfrågan: vad tusan håller vi på med?

”EO”

Bild: Aneta Gebska

I polske regissören Jerzy Skolimowskis ”EO”, inspirerad av Robert Bressons ”Min vän Baltazhar”, väcks samma tankebanor, men den handlar inte om någon nedstigen utomjording utan om en vanlig åsna. Huvudpersonen med det onomatopoetiska namnet Eo är bara ett djur som stillsamt observerar och iakttar allt han är med om.

Annons

Annons

Efter att ha jobbat på cirkus hamnar han via ett tävlingsstall på en bondgård som sällskapsdjur. Men denna Eo är mer äventyrlig än gängse åsna och rymmer snart från gården. Han påbörjar sin färd i skogen, möter rävar, möter varg. Tar sig vidare in i städer, möter människans urskillningslösa ondska, dess kalla natur, hos vilken ett djur endast ses för dess potentiella nytta.

Men Eo möter också godhet. Slumpen verkar avgöra. Hans lilla odyssé tar honom från Polen och vidare ut i Europa. Eo är en saga med stråk av både Black Beauty och Den långa flykten men filmen är ingen fabel, här tillskrivs inte djuret några mänskliga egenskaper. Åsnan är helt och hållet ett tamdjur, fullständigt oskuldsfull och utlämnad åt människans nycker.

Genom att skildra utifrån hans perspektiv sker en så kallad verfremdungeffekt, främmandegöring. Det icke värderande perspektivet bryter vårt vaneseende och får oss att se bekanta fenomen och situationer i ett nytt eller annorlunda ljus. Det blir absurt, bisarrt: här blottas människan i all sin galenskap.

En film helt utifrån en åsnas perspektiv.

Bild: Foto: Njutafilm/Aneta Gębska och Filip Gębska.

Bland människorna han möter finns pälshandlare, fotbollshuliganer, en rocksnubbe som kör hästdjur till illegal slakt, en tvålfager präst. Vissa av dem är dåliga skådisar men det förhöjer det absurda, det blir uppenbart att de spelar det spel vi människor kallar livet. Och så är det ju så, att alla andra bleknar i jämförelse med den svala Isabelle Huppert, som här gör ett kort inspel som en kall och sviken överklassmor.

Annons

Det är gripande och förfärande att följa den lilla åsnans strapatser, att se hans öde bestämmas av människorna, men narrativet stapplar då och då. Ibland verkar Eo driven av längtan efter en av de snälla människorna, ibland går han helt sonika dit gräset ser grönare ut. Oftast ser vi åsnan utifrån men ibland också från hans perspektiv, men den vinkeln är inte förbehållen endast Eo utan ges också till en robothund och en rullande fotboll, som vill Skolimowski pressa in alltings perspektiv i en och samma film.

Annons

”EO”.

Bild: Foto: Njutafilm/Aneta Gębska och Filip Gębska.

Fotot är mycket vackert och experimentellt, som då vindkraftverken filmas och där kameran följer med i vingarnas snurr, runt, runt. Ibland antar filmen ett rött filter, allt blir rödsvartvitt. Kanske är det den färg djuret ser världen i eller är det ett slags varsel, liksom i Richard Adams ”Den långa flykten”, där den nervösa vildkaninen Femman ser fälten färgas röda.

”Eo” är en annorlunda film, långt från konventionerna; innovativ, lustfylld, bisarr, tankeväckande och underfundig. Den vackra filmiska resan ihop med den pessimistiska synen på mänskligheten blir effektfull. 84-årige Jerzy Skolimowski tycks säga, se på denna åsna och se, att det är vi – inte Eo – som är åsnorna.

***

FILMER (premiär: 24/3)

"Infinity pool".

Alexander Skarsgård spelar huvudrollen i regissören Brandon Cronenbergs mycket speciella science fiction-skräckis fylld med sexorgier, hallucinationer och ... kloner. Ett par åker på semester till en till synes fridfull semesteranläggning, men när olyckan är framme och mannen (Skarsgård) kör ihjäl en annan man med sin bil upptäcker han att straffet för dådet är väldigt högt.

Annons

"Infinity pool" har blivit en festivalfavorit och inte minst birollsinnehavaren Mia Goth har hyllats för sin insats i filmen.

"Dungeons & Dragons: Honor among thieves" (premiär 29/3).

Alla nördars favoritrollspel kommer till vita duken och allt som spelarna tidigare har fått fantisera ihop med hjälp av tärningskast finns nu på vita duken. Chris Pine och Michelle Rodriguez spelar huvudrollerna i det episka äventyret som även innehåller en hel del humor.

"Korsett".

Annons

Vicky Krieps har hyllats för sin gestaltning av kejsarinnan Elisabet av Österrike, "Sisi", en av de mest mytomspunna kungligheter som funnits. Här skildras 1800-talsikonens medelålderskris och det är inte bara korsetten som känns klaustrofobisk i hennes liv.

"Saint Omer".

Franskt rättegångsdrama baserad på en verklig händelse om en mamma som dränkte sitt eget barn.

TV/STRÖMNING

"Succession" (27/3, HBO Max).

Det är dags för avgörandet när fjärde och sista säsongen av dramat kring familjen Roy drar i gång. Det ständiga käbblet och bråken inom mediefamiljen (tänk Rupert Murdoch och hans barn) ställdes på sin spets i slutet av den tredje säsongen när den svenske startup-miljardären Lukas Matsson (spelad av Alexander Skarsgård) dök upp och ville ta över företaget.

Matssons intresse kvarstår och Skarsgård får en större roll i den här omgången som bland annat har spelats in i Norge.

"Wellmania" (29/3, Netflix).

Celeste Barber har blivit en världsstjärna genom sina parodier på trådsmala fotomodellers bisarra inlägg i sociala medier. Nu får den australiska komikern med nästan tio miljoner Instagramföljare en egen komediserie. Hon spelar matskribenten Liv som måste flytta hem till Sydney för att ta bättre hand om sitt fysiska och psykiska välbefinnande.

Annons

"24/7" (22/3, SVT Play).

Ny tonårsserie som skildrar det faktum att de nätverkskriminella rekryterar allt yngre gängmedlemmar och vad det gör med deras familjer.

"Up here" (24/3, Disney+).

En musikalisk romkomserie som utspelas i New York 1999 i skuggan av rädslan för millennieskiftet. Thomas Kail, en av skaparna bakom "Hamilton", ligger bakom även den här musikalen.

"Yellowjackets" (25/3, SkyShowtime).

Andra säsongen av den kultförklarade thrillerserien som utspelas på två plan. Dels i nutid, dels för nästan 30 år sedan då ett fotbollslag kraschar i skogen och spelarna måste klara sig själva.

"The big door prize" (29/3, AppleTV+).

Tillvaron kastas över ändå i byn när det plötsligt finns en maskin i lanthandeln som kan förutspå varje persons framtidspotential. Chris O'Dowd spelar huvudrollen i serien som är baserad på en bästsäljande bok.

"Unstable" (30/3, Netflix).

Komediserie med Rob Lowe som excentrisk startup-entreprenör som behöver hjälp av sin jordnära son för att klara tillvaron.

Mikael Forsell/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan