Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Halvans bildminne: Jag fick fotografera en Fosburyflop för första gången

GD åkte upp till Söderhamn på en friidrottsgala i juni 1973. Där fick jag se och fotografera en Fosburyflop för första gången. Hopparen hette Dwight Stone och var från USA.

Text

Min pappa tog hem en ribba från SEEFAB-fabriken, till oss ungar på Tulegatan i Sandviken. Lika den ni ser på bilden. Hoppställningen byggde farsan säkert också ihop. Vi hoppade dykstil. En dag när vi höll på att hoppa klippte gatans stora idol Arne Hodin samtidigt föreningens gemensamma gräsmatta, iklädd stora gummistövlar. Den kände Sif-liraren saxade då över ribban som låg på 1.40 med gummistövlarna på. Mitt personbästa var just 1.40 med dykstil.

Annons

Annons

Tycker själv det blev en bra bild på ett hopp jag aldrig tidigare skådat och att Dwight tittar mot kameran är ju en klar fördel.

Bild: Privat

Såg att Dick Fosbury lämnat jordelivet i sviterna av cancer vid 76 års ålder. Fosbury slog igen med dunder och brak under OS i Mexico City 1968 med sin nya hoppstil. Det blev förstås OS-guld med 2.24. Att hoppa med ryggen före var något helt nytt. “The Fosbury Flop” var född. Vid OS i München 1972 hoppade 28 av de 40 hopparna som Fosbury. Så det var många i Söderhamn som fick se sitt livs första Fosburyflop live i juni 1973.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan