Annons

Annons

Annons

Debatt
Satsning på läroböcker – en lärobok per elev och läroämne

Sverige behöver satsa mer på läromedel. Stenciler eller länkar på skärmar är inte detsamma som läroböcker. Regeringen med Liberalerna i spetsen strävar efter att varje elev ska ha en lärobok per skolämne.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under år 2023 går 685 miljoner kronor till att öka tillgången på läromedel av hög kvalitet, och under kommande år tillskjuts en halv miljard per år tack vare Liberalerna.

Kristofer Dahlgren (L), kommunalråd Gävle.

Bild: Anders Sundin

Annons

Det har genom forskning visats att man får djupare förståelse när man läser en bok jämfört med när man läser på skärm. Läroböckerna ger också en större överblick över det ämne som ska studeras än vad som är möjligt med lösa stenciler.

Annons

Sverige har jämfört med flera andra länder satsat mindre på läromedel, vilket har lett till att det används färre böcker i skolornas klassrum. I förlängningen har det resulterat i att barn läser färre böcker som vuxna vilket är olyckligt då en av de positiva effekterna av litteratur är att förståelsen mellan människor ökar. Att fler läser böcker är därför en del av en positiv utveckling av vårt samhälle.

Med det skrivet är det viktigt att ha med sig att barn med läs- och skrivsvårigheter kan ha stor hjälp av digitala hjälpmedel i skolan. Digitala hjälpmedel i skolan ska absolut finnas, men användningen ska vara väl avvägd. Läroböckerna får inte trängas ut av de digitala hjälpmedlen.

Satsningen på en lärobok per elev och läroämne är en viktig komponent i arbetet på att förbättra den svenska skolan.

Kristofer Dahlgren (L)

kommunalråd Gävle

Hans Backman (L)

vice ordförande utbildningsnämnden Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan