Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt inte Systembolaget rycka på axlarna

Putins fullskaliga invasion av Ukraina har nu pågått i över ett år. Parallellt med Ukrainas frihetskamp förs även ett handelskrig mellan Putin och västvärlden. Den ryska gasen byts ut mot europeisk kärn- och vindkraft, de ryska sädesslagen byts ut mot ukrainskt vete men alkoholprodukterna, de fortsätter Systembolaget att sälja trots kriget.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett exempel som nyligen blivit aktuellt är att moderbolaget Pernod Ricard, som bland annat säljer Absolut Vodka, återupptagit sin försäljning i Putins Ryssland. Detta trots att kriget fortfarande pågår och vi varje dag får fler rapporter om Rysslands brott. Absolut gick dock emot moderbolagets beslut några dagar senare och stoppade försäljningen i Ryssland igen.

Annons

Hannes Snabb, riksordförande Liberala Studenter.

Bild: Privat

Systembolagets VD, Magdalena Gerger, meddelade förra veckan att deras möjligheter att sluta sälja varor av politiska skäl nästan är omöjliga. Det är givetvis politiska beslut som ligger bakom detta och inget som Gerger kan klandras för, en VD måste följa de riktlinjer som finns. Men att Systembolaget inte skulle kunna göra något, medan ett fullskaligt krig pågår bara några timmar från Sverige, är förstås inte sant.

Annons

Absolut Vodkas tvärvändning visade på att konsumenterna har mer makt än vad många tror. De har ett varumärke att skydda och när konsumenterna säger nej ges bolaget inte många andra alternativ än att lyssna på konsumenterna. Det är den fria marknadens styrka. Men den svenska återförsäljaren, det statliga monopolet, ger inte konsumenterna den rösten. Trots vilda protester gjorde Systembolaget inte mycket annat än att rycka på axlarna - trots att möjligheterna till att agera faktiskt fanns även där.

Först och främst borde alla produkter som på något sätt gynnar Putins krigskassa få en särskild märkning vid butikshyllan. Konsumenterna måste få veta vad de köper. Ursprungsland står givetvis redan men det fallet med Pernod Ricard visar att det inte är tillräckligt.

Dessutom finns det heller inga regleringar för att det statliga monopolet måste ha Putins produkter på butikshyllorna. Tvärtom kan de helt plockas bort och ligga som beställningsvaror.

Annons

Slutligen är detta också en väckarklocka på att statliga monopol inte fungerar särskilt väl. Hade konsumenterna fått bestämma skulle Putins produkter inte funnits i sortimentet över huvud taget. Tyvärr har konsumenterna inte den makten i Sverige och är istället bundna till en butik för att staten inte behandlar vuxna människor som vuxna.

Låt inte det statliga monopolet rycka på axlarna.

Hannes Snabb

Riksordförande Liberala Studenter

Josefin Fällgren

Socialpolitisk talesperson, Liberala Studenter

Tobias Korall

ekonomiskpolitisk talesperson, Liberala Studenter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan