Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
DHR firade 100 år med både skratt och tårar

Fullsatt, bejublad konsert med Jesper Odelberg och aktiviteter på Stortorget i Gävle. Så firade funktionshinderorganisationen DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) sitt 100-årsjubileum den 26 april.

Text

Detta är en läsartext.

Allt började den 23 juni 1923. Anna Vogel tog initiativet att starta kamratföreningen De Vanföras Väl för att ge röst år människor med nedsatt rörelseförmåga. I dag, 100 år senare, står DHR för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet och man konstaterar att den rörelse som Anna grundade bidragit till att radikalt förändra Sverige i grunden.

Politiker från olika partier i kommunfullmäktige och DHRs Förbundsordförande Åsa Strahlemo var speciellt inbjudna som talare.

Bild: Privat

– Vi arbetar lokalt, regionalt och med riksdag och regering för att lyfta våra frågor. Det är allt från exempelvis personlig assistans, tillgänglighet och arbetsmarknadsfrågor till färdtjänst och hjälpmedel, säger Lars-Göran Wadén, vice ordförande i DHR Gävle.

Annons

Annons

Lars-Göran Wadén, vice ordförande i DHR Gävle.

Bild: Privat

Under rubriken ”100 år av frigörelse” jubileumsfirade Gävleborgsmedlemmarna.

– Det handlar inte om funktionshinderfrågor. För mig är det rättighetsfrågor. Det är en rättighet att jag ska kunna leva som alla andra fast jag är rullstolsanvändare, fortsätter han.

Kvällen avslutades på Gasklockorna med Sverigepremiär av Jesper Odelbergs nyskrivna föreställning.

Bild: Privat

Firandet ägde rum på Stortorget i Gävle tillsammans med Parasport, FUB, Heros, Funktionsrätt Gävle och Studieförbundet vuxenskolan. Politiker från olika partier i kommunfullmäktige och DHRs Förbundsordförande Åsa Strahlemo var speciellt inbjudna som talare.

Många hade tagit sig till Gasklockorna för underhållning.

Bild: Privat

– DHR har i hundra år kämpat för rättigheter för personer med nedsatt rörelseförmåga i hela landet. DHR Gävle är en av de äldre lokalföreningarna. Att så många politiker kom för att berätta hur deras parti arbetar med funktionsrättsfrågor visar på hur viktig aktör som DHR har varit i staden. Men nu är det upp till politikerna att inte bara ge fina visioner utan att verkligen sätta igång och göra arbetet för att samhället ska bli universellt utformat för alla, säger hon.

Under kvällen avslutades firandet på Gasklockorna med Sverigepremiär av Jesper Odelbergs nyskrivna föreställning. Hans monologer och sång lämnade ingen oberörd. En bejublad konsert där publiken fylldes av både skratt och tårar.

Lars-Göran Wadén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan