Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Minnesord: Börje lämnar ett oersättligt tomrum efter sig

Det har nu gått snart ett år sedan bergsingenjör Börje Löfblad, Stora Hult, somnade in i en ålder av 92 år. Börje drabbades av ett sjukdomsfall och somnade in i sitt hem den 5 augusti.

Text

Börje sörjs närmast av sin fru, Mona Löfblad, tandsköterska och deras barn Anna Kollberg och Per Löfblad med familjer.

Börje växte upp i kvarteret Färjan på Kungsholmen som ende son till skräddare Isidor Löfblad från Norberg och hushållerska Martha Löfblad (född Börjesson) från Stora Hult. Ungdomstiden präglades förutom av studier också av ett tidigt intresse för jazzmusik och politik. Studierna på KTH ledde honom till en bergsingenjörsexamen och även till Smedjebacken, där han praktiserade vid valsverket och mötte kärleken Mona (född Åström) som han gifte sig med 1953.

Börje Löfblad.

Bild: Privat

Annons

Lika intresserad som en bergsingenjör är av kemi och metallurgi, så omsorgsfull var Börje också mot sin fru och familj. Sitt tekniska fokus till trots var han mycket intresserad av människor vilket gav honom många vänner. Detta i kombination med arbetsresorna som möjliggjorts av Börjes chef på Sandvik Wilhelm Haglund, till Japan, Indien, Australien, Latinamerika och framför allt Sovjetunionen samt Förenta staterna gjorde att han bar på ett stort galleri av personhistorier. Han bodde med familjen förutom i Stockholm, Sandviken, Guldsmedshyttan, Luleå och Svenstorp, till sist i Stora Hult. I slutet av 1960-talet tog Börje familjen till Ramsey, New Jersey i fyra år vilket stöddes av att kusinen Lillian (dotter till utvandrade Albert och Edit Lund från Vejbystrand) bodde där.

Annons

Efter pensioneringen från Sandvik, där han nått koncernledningen, hade han anställning hos Ängelholms Energi och gymnasieskolan i Ängelholm som matematik- och kemilärare.

Musiken var en passion som följt Börje, från klarinettspel med låtskrivaren Tryggve Arnesson, till brassband knutna till Sandvik och så dragspelet som var honom kärt. Efter flytten till Ängelholm på 80-talet tog musiken en än mer framträdande roll genom kornettspel i Ängelholms Orkesterförening, Våxtorps Brassband samt en PRO-orkester som delvis bestod av de nu åldrade ungdomarna som ingått i Vejbypojkarna under 1940-talet. Han var även aktiv i Höganäs dragspelsklubb och RönneåBälgarna i Ängelholm.

Annons

Börje har alltid varit intresserad av idrott, som tävlingssimmare både i ungdomen och i grannskapets simbassäng i Ramsey och tyngdlyftare under tiden i Stockholms atletklubb. Det blev även mycket skidåkning när han gjorde lumpen vid Norrbottens Artillerikår i Boden. Efter pensioneringen från Sandvik tog sig idrottsintresset uttryck genom familjevandringar och resor med Engelholms vandrarförening. Han var även aktiv i Kullabygdens Ornitologiska Förening.

Börje var en stor personlighet och lämnar ett oersättligt tomrum efter sig. Begravningen ägde rum i stillhet i Heliga Korsets Kapell i Ängelholm.

Daniel Löfblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan