Vi väntar fortfarande på vatten till stugorna i kolonin, men snart så. Det börjar närma sig och nu är gräsmattan krattad och allt gammalt ris borttaget. Tulpanerna börjar titta fram och mer och mer ser man att växterna börjar vakna till liv. Nu fattas bara att städa oss in efter köksrenoveringen och få det beboeligt. Bara en tidsfråga, har allt rullat på så har vi kanske allt i gång den här helgen....
Annons
Annons

Kolakakor med choklad och havssalt. Helenas Hembakta
Bild: Helena Björklund
Veckans kaka är en av mina favoriter, snittkakor. Den här gången med hackad choklad i och flingsalt på. Vilken choklad du väljer är en smaksak, jag tog mest ljus, men hade en överbliven bit mörk också som vi gå med. Det blir många kakor, men det är perfekt att ha i frysen och ta fram när man känner sig sugen. Nu när sommaren kommer, är det bra att ha bakverk i frysen för utflykten, picknicken och strandbesöket.
Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se
Kolakakor med choklad och havssalt
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g choklad mörk eller ljus
flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör om smör, socker, vaniljsocker och sirap med en elvisp eller med hjälp av en köksassistent.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål, tillsätt det därefter i smörblandningen och rör om. Grovhacka chokladen och blanda ner i degen.
Lägg ut degen på ett bakbord och arbeta ihop degen för hand.
Dela degen i fyra delar och rulla ut till långa längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite försiktigt. Strö över lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Ta ut plåten och skär direkt i snittar. Låt svalna helt på plåten. Kakorna går naturligtvis bra att frysa. Bara att ta fram när kaksuget sätter in.