Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
Ingrid Iremark har haft världen som arbetsplats

Man kan säga att hon har haft världen som arbetsplats. Som pensionär har hon sin plattform i Gävle. Häromdagen fick medlemmar och andra i SPF Seniorerna Gavle höra henne berätta om sitt liv. Det handlar om Ingrid Iremark.

Text

Detta är en läsartext.

Ingrid föddes i Skänninge. Hon hade så småningom Sven Stolpe som svensklärare. Efter journalistutbildning kom hon att arbeta som informatör i kommun- och myndighetssfären.

Ingrid Iremark berättade om sitt innehållsrika liv. Foto: Ingrid Siksjö

Bild: Privat

Annons

Det var under en anställning i det europeiska patentverket i München som hennes musikintresse grundlades, men även ett intresse för internationella frågor.

Annons

Efter att ha gått UD:s handläggarutbildning och en anställning som presschef i dåvarande TCO, handplockades Ingrid som pressekreterare hos dåvarande arbetsmarknadsministern Anna-Greta Leijon. Därefter följde likande uppdrag för Göran Persson, både i dennes uppdrag som finansminister och statsminister. Det sista statsråd som Ingrid arbetade direkt med blev Anna Lindh, då utrikesminister.

Krishantering har gått som en röd tråd under Ingrids tid i regeringskansliet. Mordet på Olof Palme 1986, 1990-talets statsfinansiella kris, tsunamikatastrofen 2004, EU-toppmötet i Göteborg med upplopp 2001 och – på det personliga planet den mest omskakande händelsen – mordet på Anna Lindh den 11 september (!) 2003, belägger detta.

Efter arbetet i regeringskansliet följde ett uppdrag som Sveriges ambassadör i världens till ytan näst största land, Kanada. Landet är mångkulturellt. Motsättningar saknas visserligen inte, men invandrarna ses som en tillgång. Efter Kanada följde ett uppdrag som Sveriges generalkonsul i Mariehamn, ett av de absolut minsta områden som utrikesförvaltningen arbetar i. Åland är ett landskap med egen regering. Självstyrelse råder, men inte över utrikes- och skattepolitiken.

Numera ägnar sig Ingrid åt ordförandeskapet i Gävle Symfoniorkesterns Vänförening och ett par uppdrag med starka kopplingar till Norden.

Annons

Ingrid Siksjö, vice ordförande, höll i denna välbesökta träff med denna vältaliga och underhållande gävlebo, som varit med om mer än vad många av oss inte tidigare visste mycket om.

Anders M. Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan