Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Minnesord: Mannekängen som levde för familjen och såg världen

Margareta Ulfsheden, Höör, har gått bort i en ålder av 87 år.

Text

Margareta var född 1936 i Heliga Trefaldighets församling, Gävle, dotter till major Martin Lundvik och Elin Lundvik f. Eklund.

Margareta Ulfsheden.

Bild: Privat

Margareta bodde som liten på Brynäs herrgård, en vacker 1700-talsherrgård i Gävle. Margareta pratade ofta om sina barndomsjular just där i denna idylliska miljö där syskonen på sommaren lekte i den stora parken. Livet som ung i Gävle var omväxlande. På somrarna gick barndomsvännerna på musikkvällar i Boulognerskogen. Ibland åkte de till Stockholm för att dansa på Berzeliterassen i Berzeli park. Ofta fick familjen på somrarna åka i pappa Martins sportbil till havsbaden på Norrlandet, till djurparken i Furuvik eller till Regementes dag på I14 i Gävle. Ibland gick turen ända till Stockholm där flera av pappa Martins bröder bodde, bland annat kompositören, kantorn i S:t Görans församling och ledaren av Bellmankören, Hildor Lundvik och Erik Lundvik som öppnade Sveriges första bilskola. Med pappa Martin som redan när Första världskriget bröt ut var fyllda 31 år var spannet från nutid till dåtid enormt.

Annons

Annons

Margareta fann stor glädje att som ung både spela piano och sjunga och under ungdomsåren lärde sig Margareta bl.a. dåtidens schlagers och hela Ulla Billqvists repertoar. Lundvikssläkten var framstående inom både konst och musik och det fanns ett stort kulturarv att förvalta från både pappa Martin och i synnerhet farmor Hilda Nordendahl som var en av det första kvinnorna i Sverige att genomgå Kungliga akademien för de Fria konsterna och som tillsammans med sin släkting Arthur Hazelius samlade kulturföremål till grundandet av Skansen.

På den idrottsliga sidan utmärkte Margareta sig under ungdomsåren med framstående resultat i friidrott och blev seriemästare i handboll i början på 1950-talet.

Margareta avlade realexamen på Borgarskolan i Gävle 1955.

Under 1950-talet utvecklade Margareta sitt stora intresse för skönhet och mode. Elev i Stockholm hos modemagasinet Leja vid Norrmalmstorg, mannekäng på bland annat Stallmästargården och mannekänglärarinna där en av de många som Margareta hjälpte till rätta var prima ballerinan på Operan i Stockholm, Else-Marianne von Rosen. Sommaren 1956 blev Margareta även uttagen till Miss Norrland tävlingen. Svenska förmedlingen för mannekänger och fotomodeller i Stockholm utsåg Margareta till platschef för mannekängskolan som startade i Gävle 1957.

Margareta reste på sommaren 1957 tillsammans med några barndomsvänner på en tvåveckors bussrundresa till Franska Rivieran med drömmen att få möjlighet att besöka några modeagenturer i Paris, men ödet ville annorlunda och Margareta träffade på denna resa sin blivande make Stig som var reseledare i bussen. Bröllopet ägde rum 1960 i Soldatkyrkan på Hälsinge regemente I14 i Gävle. Margareta och maken Stig bosatte sig i Höör i Skåne där maken just fått sin första adjunktstjänst på realskolan. Sonen Michael föddes 1962 och sonen Frank 1969.

Annons

Annons

Efter den första stora utlandsresan som också blev livsavgörande växte kärleken för att se världen. Under 1950-, 60- och 70-talen blev det många och långa resor till Medelhavet och framför allt Frankrike där hela sommarlovet tillbringades med barnen. På 1980-talet utforskades det f.d. östblockets alla länder och Främre Orienten. Det blev senare under livet även många spännande resor ut i den stora världen och minnena självklart många; såväl Afrika som Nord- och Sydamerika, Asien, Australien och Söderhavet upptäcktes tillsammans med familjen. Att möta Moder Teresa i Indien, åka på safari i Kenya, trekking i Amazonas djungler och Overland expeditionen på Madagaskar blev tillsammans med de flera besöken på Hawaii det som Margareta mindes mest.

Margaretas stora intressen i livet efter sitt giftermål förutom att resa var att pyssla om familjen på alla sätt, i synnerhet med utsökt matlagning och bak. Sönerna hade, förutom en period på 1980-talet då Margareta arbetade som husmor inom barnomsorgen i Lund, förmånen att ha mamma i hemmets kärleksfulla omsorg under stora delar av uppväxten. Barnbarnen blev livets efterrätt och gav enormt stor glädje.

Margareta var en varm och omtänksam person som alltid fanns där för oss. Margareta har med sina kloka ord inspirerat oss alla att leva med ett positivt sinne, värdighet och respekt för andra och har lärt oss så ofantligt mycket om allt i livet.

Maken Stig gick ur tiden 2012 efter 52 års giftermål. Margareta bodde det sista året på Häggenäs sjukhem där hon efter en kortare tids sjukdom somnade in den 3 maj 2023. Närmast sörjande är sonen Michael och sonen Frank med hustru Rebecca och barnbarnen Jacob 15 år och Johanna 7 år.

Tack för allt!

Familjen Ulfsheden samt Stuart & Joan Whaley

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan