Annons

Annons

Annons

Hofors

Debatt: Det är av stor vikt att Hofors Folkets Hus finns kvar

I ett öppet brev till politikerna i Hofors kommunfullmäktige uttrycker teaterföreningen oro för vad som händer med föreningslivet om Hofors Folkets Hus går i graven.

Med anledning av den ovissa utgången för Hofors Folkets Hus vill Hofors Teaterföreningen med denna skrivelse uttrycka sin oro över en negativ utveckling kring huset och de följder en sådan kan få.

Teaterföreningen i Hofors har skrivit ett öppet brev till politikerna i fullmäktige som GD:s kultursida i dag publicerar.

Bild: Ebba Pettersson

Hofors Teaterförening är en opolitisk, ideell förening som bedriver scenkonst i Hofors kommun. Vi spelar inte teater själva utan vi köper in professionell scenkonst från Riksteatern, Folkteatern och andra teateraktörer. I dagsläget är vi 109 medlemmar och ökar ständigt efter en lyckad medlemssatsning.

Det arbete vi lägger ner idag är många ideella arbetstimmar för att hålla kulturen levande i Hofors kommun. Ett arbete som de senaste åren har uppmärksammats stort. Dels från Riksteatern nationellt, regionalt och genom media dels genom att Hofors ofta nämns vid Riksteaterns arrangemang runtom i landet.

Annons

Annons

Vår förening har vid ett flertal tillfällen blivit intervjuad och deltagit i Samtal Scenkonst som går ut internt till alla teaterföreningar i Sverige.

Riksteatern har också spelat in en podd i vårt fina Växthus i Hofors som kommer att läggas ut nu i maj. Vi har varit med i Kulturnytt där vi har berättat om vår verksamhet i två omgångar och Hofors Teaterförening nämns lite då och då i olika sammanhang. Mycket trevligt och roligt för oss i föreningen – och kommunen får därigenom gratisreklam från oss.

Då kulturen för barn och ungdomar är skrämmande låg i Hofors kommun, vi är sämst i länet, kommer vi att satsa på just denna målgrupp i år. Riksteatern har gett oss ett stipendium på 40 000 kr för att kunna arbeta upp kulturintresset för den kategorin, vilket känns oerhört stimulerande.

Vi känner är oss idag mycket oroliga för vad som kommer att hända med Folkets Hus i framtiden då just Folkans lokaler betyder allt för föreningens fortlevnad.

Att ha tillgång till teatersalongen är av stor vikt för att överhuvudtaget ha möjligheten att kunna bedriva kultur och bra scenkonst för kommunens invånare. Närheten till huset, lokalerna, och restaurangen är viktig för att vidmakthålla ett levande centrum.

Ett Föreningens hus främjar möten, samtal, demokrati och kultur.

Alla kommuninvånare vet nog inte hur mycket aktiviteter som pågår varje vecka i Folkets Hus lokaler. Men att Folkets Hus är en viktig och central punkt för föreningslivet står nog klart för alla samt att det går att vidareutveckla det. Ett Föreningens hus där gammal som ung kan träffas för att delta vid olika möten, kurser, evenemang, samkväm och liknande har alltid varit viktigt - men är det desto mer i vår oroliga samtid.

Annons

Annons

När Entré Ungdom fanns på Folkets Hus såg vi att vi nådde fram till ungdomarna. De visade många gånger stort intresse för teatrarna som kom dit och det var då naturligt och enkelt att komma i samspråk med ungdomarna, svara på frågor och väcka intresse för vår verksamhet. Bra för oss som får fler medlemmar och bra för dem som får fler vuxna omkring sig och en meningsfull aktivitet.

Ett Föreningens hus främjar möten, samtal, demokrati och kultur. Det är därför av stor vikt att Folkets Hus kommer att finnas kvar och är tillgänglig för alla föreningars verksamheter.

Styrelsen för Hofors Teaterförening,

genom ordförande Carina Rehn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan