Annons

Annons

Annons

Debatt
Moderaternas bild stämmer inte med verkligheten

Moderaternas kommunalråd William Elofsson och Pekka Seitola verkar trivas med sitt tunnelseende gällande näringslivsklimatet i Gävle kommun. Det är det enda sättet man kan förklara bilden de målar upp i media då den stämmer ganska illa med verkligheten.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det Stockholm Business Alliance och SKR:s resultat visar, om man tar av sig Moderaternas skygglappar, är att Gävle har ökat i totalpoäng. Högst betyg generellt är inom attityd mot företagen, vilket är grunden för att ha en god dialog. Inom NUI, som mäter upplevelsen av kommunen som upphandlande aktör, gör kommunen en ännu större utveckling och även inom serveringstillstånd och brand, som ligger på samma nivå som rikssnittet. Dessa har en tydlig förbättring från tidigare år, så att säga att det inte sker en förbättring är ren lögn.

Annons

Vill ni göra något för kommunens näringsliv? Låt oss då prata om vad vi gemensamt kan skriva under på för att sätta en långsiktig företagsvänlig princip som såväl näringsliv som kommun kan arbeta utifrån, skriver Julia Cederstrand.

Bild: Privat

När vi besöker företag är också bilden en annan. Såväl småföretagare som våra stora arbetsgivare uppskattar att kommunens tjänstepersoner och politiker aktivt söker dialog med företagen och vi får med oss feedback på både sådant som fungerar bra men även det som fungerar sämre. Båda delarna plockar vi upp, speciellt förbättringsområdena, för att utveckla arbetet i linje med företagens behov. Vi jobbar kontinuerligt med vår kommunplan, där ett påtagligt förbättrat företagsklimat är ett av våra övergripande mål tillsammans med utbildning, välfärd, livsmiljö och ekonomi. Vi sätter företagen i paritet med skola och omsorg eftersom de skapar förutsättningar för en god välfärd i Gävle!

Annons

Utöver kommunplanen har vi ett Näringslivsprogram som är välförankrat hos näringslivet och som därför är vår gemensamma plan framåt. Något som en av landets största arbetsgivarorganisationer, Svenskt näringsliv, uppmärksammat som något som gör att Gävle sticker ut i kommunsverige med vårt starka fokus på näringslivet.

Vi är inte nöjda än, men vi tror på vår inslagna bana och vi väljer att lyfta vår personal och inte slå ner på dem. Men när ska Elofsson och Seitola börja förankra sina förslag på åtgärder? Moderaterna verkar sitta på en magisk lösning men trots att de är det enda oppositionspartiet som sitter med i ordförandeberedningar för varje nämnd, och därmed får infon samtidigt som majoriteten, väljer de att lägga sina förslag i bästa fall kvällen före, men oftast vid sittande bord.

Annons

Vill ni göra något för kommunens näringsliv? Låt oss då prata om vad vi gemensamt kan skriva under på för att sätta en långsiktig företagsvänlig princip som såväl näringsliv som kommun kan arbeta utifrån.

Julia Cederstrand (C)

Kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan