Annons

Annons

Annons

Insändare
Vad får vi för pengarna?

Läser i Gefle Dagblad 13 maj att det fattas miljonbelopp i kommunkassan för att budgeten ska gå ihop. All verksamhet ska ses över i jakten på besparingarna. Förskola, skola, stöd till personer med funktionsnedsättning är de första tre punkterna som nämns. Något som borde vara kommunens kärnuppdrag?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Får då för mig att jämföra Gävle kommuns budget med Solna kommuns och det var en fascinerande läsning. Exempelvis budgeteras 436 miljoner kronor till "kommunstyrelse" vilka enligt Gävle kommun själv ska verka för att besluten som fattas av kommunfullmäktige genomförs och följs upp, Gävle kommuns ekonomi och utvecklingen av Gävle. Motsvarande post för Solna kommun är 140 miljoner kronor, alltså lägger Gävle kommun nästan tre gånger så mycket på denna post.

Annons

Annons

"Förskola, skola, stöd till personer med funktionsnedsättning är de första tre punkterna som nämns."

Bild: Arkivbild

Socialnämnden budgeteras 568 miljoner kronor i Gävle kommun, motsvarande siffra för Solna är 226 miljoner kronor. Åter igen mer än dubbelt så mycket pengar. Givetvis bra att människor som behöver kan få hjälp i dessa frågor men är det ett så pass mycket större problem i en kommun med omkring 18 000 fler medborgare inte så långt från varandra. Jag vet inte men det låter tveksamt.

Så gott som samtliga nämnder budgeteras avsevärt större poster i Gävle än i Solna. Totalt sett är budgeten mer än dubbelt så stor för Gävle kommun jämfört med Solna som är cirka 16 procent färre medborgare och så otroligt eftersatt är väl inte den kommunen heller?

Nu börjar fler än Leif Östling undra vad man får för pengarna.

Medborgare som vill se kärnverksamheten i fokus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan