Och i veckan hade vi ett litet avbrott för en helgdag, den här gången Kristi himmelsfärds dag. Skönt med lite kortare veckor då och då. Den här helgen håller vi på att förbereda och packa inför en resa nästa vecka. Ska bli riktigt skönt att få byta miljö en stund och få umgås med familj och vänner.

Mjuk rabarberkaka. Helenas Hembakta
Bild: Helena Björklund
Annons
Annons
Jag fortsätter faktiskt med rabarber även denna vecka, trots att vår egen inte riktigt är redo för skörd ännu, men det är inte långt borta. Men som sagt, det finns att köpa i butik om man vill testa receptet.
Den här gången är det en kaka i två steg. Först gräddar man själva kakan och under tiden rör man ihop toppingen. Tyvärr blev inte min så kladdig/seg jag ville, men det gick bra ändå, trots att den var lite rinnig. Häll/bred ut toppingen och grädda i cirka tio minuter till. Låt kakan svalna i formen. Serva som den är eller med lättvispad grädde eller glass.
Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se
Mjuk rabarberkaka
Steg 1
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 liter rabarber
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rabarber i cirka en cm bitar. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner det smälta smöret och vetemjöl.
Häll smeten i smord springform, ca 24 centimeter, och tryck ner rabarberbitar.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 30 minuter.
Medan kakan gräddas gör du steg 2.
Steg 2
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk smör, ca 10 g
Gör så här:
Koka vispgrädde, strösocker och smör på medelvärme i cirka 15 minuter, rör lite då och då. Den ska gå ihop och bli lite kladdig. Bred ut blandningen på rabarberkakan.
Ställ in i ugnen igen i 175 grader och grädda i tio minuter till. Låt svalna i formen.
Servera rabarberkaka som den är eller med en klick vaniljvisp eller lättvispad grädde.