Annons

Annons

Annons

Läsartext
PRO Valbo fick information om demensvården

75 kom till Furugårdens cafeteria och fick träffa mumintrollet Jannika Häggström när PRO Valbo hade vårens sista trivselträff fredagen den 12 maj.

Text

Detta är en läsartext.

Det där om mumintroll handlade förstås om hennes finlandssvenska tal. Förstärkt av Jannikas inledande skämt om hur en väninnas femåring reagerade när hon ringde och bad att få prata med hans mamma.

Jannika Häggström pratade med bravur och inlevelse om livet på en demensavdelning och sjöng när PRO Valbo hade vårens sista trivselträff. Foto: Ulf Lindman

Bild: Privat

Annons

Det blev tvärtyst i telefonen. Följt av snabba steg och en barnröst som ropade "Mamma, mamma, det är ett mumintroll i telefonen!"

Annons

Jannika Häggström var på plats i Valbo i rollen som undersköterska inom demensvården, musiker och författare till boken "Som får ditt hjärta att sjunga" som handlar om just hennes upplevelser på en demensavdelning.

Jannikas budskap är lika enkelt som svårt; att det både i livet i stort och i livet på en demensavdelning handlar om att se det positiva.

– Man lär sig vad som är viktigt i livet. Det går att skapa en god vardag med riktigt små medel.

Hon berättade bland mycket annat om hanteringen av det vanligaste samtalsämnet på en demensavdelning; att folk vill åka hem.

– Men hem är en känsla, inte främst en plats. Och då kan man ta folk hem via känslan en liten stund, betonar Jannika.

Hennes timslånga föredrag var mycket uppskattat, med små pärlor som "Det kan aldrig uteslutas att det går bra"; alltså antitesen till tanken att det som kan gå åt h-e kommer att gå åt h-e.

När Jannika Häggström avslutat var det dags för ordförande Olof Olofsson att greppa mikrofonen som fått vila en timme för att förkunna att det var fikadags – kaffe med smörgås. I samband med fikat blev det information om alltifrån resor till att även om trivselträffarna tar paus rullar till exempel tipspromenaderna och boulen på som vanligt.

Sista punkten på träffen var traditionsenligt lotteridragningarna varefter Olof Olofsson tackade alla som kommit.

Ulf Lindman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan