Annons

Annons

Annons

Insändare
65+are vill vara ute även efter kl 15, X-trafik

Jag vill härmed delge X-trafik mina synpunkter och funderingar gällande er 65+-biljett med förhoppning om respons från er sida.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nedan följer ett exempel på hur tidsgränsen (kl 9-15) kan orsaka problem:

Jag bor på Brynäs, och har bestämt mig för att åka upp till det närmast gigantiska Hemlingby Köpcentrum för att handla i ett flertal olika butiker. Jag har diverse rörelsehinder och förflyttar mig därmed inte lika snabbt som i min ungdom.

X-trafik svarar på insändare från Ulla 70.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Linje 14 tar mig för all del hela vägen upp till Hemlingby Köpcentrum från Brynäs, men: den bussen går bara två gånger i timmen på vardagar. Väl uppe vid Hemlingby Köpcentrum, som omfattar minst 30 minuters restid, uppstår nästa problem: Jag måste byta buss för att komma hela vägen upp till Jula. Jag tvingas alltså kliva av vid Hemlingby Köpcentrum, vänta på linje 4, och därefter åka ytterligare två hållplatser.

Annons

Shoppingen på Jula tar sin tid. Nu är jag hungrig, och vill ta en fika inne på Ica Maxi-bistron. Jag ska även handla mat, för den kommande månaden. När jag väl är klar med alltsammans har jag x antal kassar som tillsammans med mig själv ska ombord på bussen, och jag får för allt i världen inte missa den magiska 15.00-gränsen (klockslaget då 65+-biljetten inte längre är giltig).

Med mina rörelsehinder och alla kassar att tänka på, så är stress något jag i allra högsta grad bör undvika. Jag skulle gladeligen betala en högre summa för 65+-biljetten för en längre tidsgräns. Era tankar kring detta?

Ulla 70

Svar direkt:

Hej Ulla och tack för dina synpunkter och funderingar.

Gävle kommun erbjuder alla som har fyllt 65 år och är folkbokförd i kommunen fria resor med 65+ biljetten mot en årsavgift på för närvarande 280 kronor. Med 65+ biljetten får man resa fritt med alla X-trafiks bussar inom Gävle kommun samt med UL:s trafik på sträckan Gävle-Furuvik mellan klockan 9-15 under helgfria vardagar. Detta förmånliga erbjudande gäller endast de tider då det är få resenärer i kollektivtrafiken, vill man resa före klockan 9, efter klockan 15 eller på helger betalar man vanligt pris för sin resa.

Annons

Ett tips är att köpa en seniorbiljett, den gäller för obegränsat resande med alla X-trafiks bussar och X-tåg i hela Gävleborgs län under 365 dagar för den som fyllt 65 år. Biljetten kan betalas via autogiro och kostar då 280 kronor per månad. Kontakta gärna vår kundservice på 0771-9 10 10 9 så kan de berätta mer.

Therese Nilsson

enhetschef Kund och försäljning X-trafik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan