Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetslinjen rätt recept för att fler ska försörja sig själva

Inflationskrisen slår hårt mot Gävles företag och hushåll. De närmaste åren behöver politiken satsa på tydliga reformer så att vår ekonomi står starkt. Avgörande är att fler får möjlighet att bidra i arbetslivet. En moderat arbetslinje kan också vinna brett stöd i avgörande väljargrupper.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jobbmarknaden har än så länge inte påverkats negativt av de dystra tiderna. I Gävle kommun har arbetslösheten faktiskt minskat något, jämfört med förra våren. Å andra sidan är utanförskapet alltjämt betydande: 4 600 är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i kommunen. Knappt hälften är förra utanför Europa.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län.

Bild: GefleDagblad

Statistiken ger dock inte hela bilden. Ett mått som diskuterades under valrörelsen är hur många individer som faktiskt försörjer sig själva. Att fler ska jobba och försörja sig är också en tydlig målsättning i Tidöavtalet.

Annons

Statistik från Entreprenörskapsforum visar att så många som 1,3 miljoner personer (700 000 är utrikes födda) i Sverige inte når upp till en inkomst innan skatt om 17 500 kronor per månad – exkluderat studenter.

Annons

I Gävle kommun finns i dag 9 000 individer i arbetsförålder  som lever på bidrag eller andra ersättningar i transfereringssystemet. Det motsvarar var sjunde gävlebo, enligt SCB. Det är främst dessa personer som träffas av att inte leva upp till gränsen för självförsörjning. Att politiken utformar drivkrafter och krav – men också nya jobbmöjligheter – är en ödesfråga för Gävle och Sverige.

Det finns tyvärr väldigt lite att hämta från Gävles socialistiska styre. Istället för reformer som gynnar företagsamheten ser vi mer krångel och byråkrati. GD skrev nyligen om caféet på söder som mötte Gävle kommuns byråkrati. Tidigare erfarenheter från Gävles hantering av så kallade ”Extratjänster” visar på att passiva bidragsjobb går före riktiga jobb, i riktiga företag.

Att fler kommer i arbete kan vinna stort stöd för liberalkonservativa partier i såväl mindre, som större städer. Moderaterna gick framåt i valet i höstas i Gävle. Också internationellt finns viktiga exempel: i det finska valet i våras vann Moderaternas systerparti Samlingspartiet stora framgångar i Helsingfors. Receptet? Arbetslinjen, smart energipolitik – inkluderat småskalig kärnkraft – och reformer för fri företagsamhet.

Den M-ledda regeringen arbetar nu för att införa bidragstak, sänka skatter för låg- och normalinkomsttagare – när ekonomin tillåter – och främja förutsättningarna för småföretagare (reform av 3:12-regler). Det är lovvärt, men det kommer att krävas mer.  På nationell nivå behöver krav på de som uppbär bidrag tydliggöras. Dessutom behöver vi på riktigt göra något åt matchningsproblemen. För även om många är arbetslösa så finns lediga vakanser. Enbart i Gävle kommun: 1 400 lediga jobb på AF:s platsbank.

Arbetslinjen kan bryta bidragsberoende. Om fler står på egna ben ökar friheten för den enskilde. Samtidigt kan ett ökat reformtempo generera i ökat väljarstöd. Denna vinna-vinna situation behövs: både i Gävle Gävleborg  och på nationell nivå.

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborgs län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan