Annons

Annons

Annons

Debatt
Gävles alarmerande företagsklimat kräver omedelbara åtgärder

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är med skräckblandad förtjusning vi observerar Julia Cederstrands syn på Gävles näringslivssituation. Det glädjande i det centerpartistiska kommunalrådets debattreplik är att Cederstrand beskriver att hon inte är nöjd med företagsklimatet, men skräcken kommer när hon väljer att försvara kommunens näringslivspolitik och beskriver en bild av att de lokala företagen är nöjda.

Pekka Seitola och William Elofsson, M.

Bild: Arkivbild

Annons

En bild som vi moderater, likt Gävles företagare, inte delar. Under veckan presenterades Svenskt Näringslivs enkät som har undersökt det upplevda företagsklimatet hos Gävles entreprenörer. Resultatet avslöjar en mycket bekymmersam verklighet. Medan rikssnittet förbättras från 3,43 till 3,46, ligger Gävle kvar på usla 2,74.

Annons

Det är tydligt att kommunens företagsklimat står stilla i utvecklingen när andra kommuner anstränger sig för att bli bättre. Det är inte heller konstigt att mätningen visar som den gör när Samling för Gävles politik senaste tiden har lett till att hyrorna höjs näst mest i hela landet, att vi fått se kraftiga avgiftshöjningar på hundratals procent och att kommunens verksamheter tillåts konkurrera osunt med näringslivet.

Ska det vara ett lotteri om foodtrucks tillåts på torget eller inte? Ska kommunen verkligen överklaga av förvaltningsrätten fastställda alkoholtillstånd? Gävle kommuns beslutsprocesser verkar vara mer av ett spel, där polis och andra myndigheter tillåter exempelvis utökad trottoarservering medan kommunen motarbetar företagarnas möjligheter att utvecklas. Det är uppenbart att majoritetsstyrets politik är källan till att Gävles näringslivspolitiska arbete halkar efter.

Cederstrand påstår att vi som oppositionsparti inte har kommit med förbättringsförslag. Det stämmer inte. Vår uppgift som opposition är att lägga fram egna förslag till kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och i respektive nämnd. Där är det alltid vi moderater som försvarar Gävles företagare, men tyvärr väljer Centerpartiet tillsammans med sina samarbetspartier titt som tätt att rösta ner våra förslag. Inte kan Cederstrand sedan bli förvånad när Gävles företagare har lågt förtroende för kommunens styre.

Annons

Annons

Att fortsätta med fruktlösa dialoger med näringslivet kommer heller inte göra någon nytta om det sen inte följs upp av företagsvänliga beslut. Att ge löften som inte hålls uppskattas bevisligen inte av företagarna.

Om vi verkligen vill förbättra företagsklimatet i Gävle måste vi ändra inriktning på näringslivsavdelningen och se till att alla medarbetare i kommunen blir näringslivsutvecklare.

Ska vi vända trenden behövs ett lagarbete. Vi är beredda på att ta armkrok. Men då är steg ett att acceptera och erkänna var vi är i dag – ett företagsklimat som stagnerat på en mycket låg nivå. Är vi politiker inte överens om grundläget, det som beskrivs i NKI-mätningen och Svenskt Näringslivs mätning, så är det svårt att ta nödvändiga krafttag tillsammans.

William Elofsson (M)

kommunalråd i opposition

Pekka Seitola (M)

kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan