Annons

Annons

Annons

Insändare
Är det alltid klimatförändringens fel?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten är inte helt övertygad om att extremväder som drabbat Italien beror på klimatförändringen.

Bild: Måna J Roos

Annons

Just nu är det aktuellt med stora regnväder i Italien som är katastrofala. Skälet anges hela tiden till att det beror på klimatförändringen. Kan vara så men jag är lite tveksam till att så fort det blir extremväder så är det klimatförändringens fel.

Anledningen till att jag är tveksam (alltså inte klimatförnekare) är att det har varit många översvämningar under historiens gång. Varför nämns inte det. Senat i rapporteringen från SVT och SR så sa man det extrema vädret var det värsta på 100 år. Vad berodde det på då?

Annons

Annons

Jag har tittat lite på hur det varit historiskt med översvämningar i Sverige där källan är SMHI.

År 1596: Krisens år i Örslösa på Kållandsö. Det kom så mycket regn att alla broar flöt bort och folket som var på Skara marknad hade svårt att ta sig hem.

År 1649: Olmässofloden i Östergötland. Kraftigt regn inleddes 27 juli som främst verkar ha drabbat de centrala delarna av Östergötland. Det har uppskattats att cirka 15 000 personer dog i Östergötland av den missväxt och de sjukdomar som blev följen av katastrofen

År 1666: Historisk översvämning i Falun. Det kom 220 mm på tre timmar och drabbade ett område kvadratmeter stort område och var cirka fem miljoner kubikmeter.

År 1860: 1800-talets värsta översvämningar i Dalälven. Vårfloden 1860 blev mycket stor och i Dalälven inträffade då hittills högsta vattenflödet. Många broar fördes med vattenmassorna och hus och vägar översvämmade.

Ovan redovisade katastrofer är några exempel på tidigare katastrofer som berott på extremväder. Min fundering är vad berodde dessa på? Det fanns inga motorfordon eller flygplan och heller inte så många stora företag. Dessutom tror jag inte ordet klimatförändringar var uppfunnet.

Anders Sandin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan