Annons

Annons

Annons

Helenas Hembakta

Blåbär sätter smaken på den goda kladdkakan

Maj går mot sitt slut och snart är det dags för juni att träda in. Helt otroligt vad tiden går fort. Den första riktiga sommarmånaden står på tur.

Med allt vad det innebär av skolavslutningar, baler, examen, midsommar med mera. Det är en härlig tid med de ljusa kvällarna och naturen som slår ut mer och mer för varje dag. Passa på att njut!

Blåbärskladdkaka. Helenas Hembakta

Bild: Helena Björklund

Annons

Hur ni har det för stunden har jag faktiskt ingen aning om. Jag är för tillfället på resande fot till varmare breddgrader och förhoppningsvis får jag/vi njuta av sol och bad. Det var meningen att vi skulle åka på denna resa, med barn, bonusbarn och bonusbarnbarn för två år sedan, men då ställde pandemin till det. Men bättre sent än aldrig.

Annons

Den här veckan bjuds det på en riktig bärig och god kladdkaka med blåbär i. Tiden beror lite på hur kladdig du vill ha din kaka och hur effektiv din ugn är. Verkar den för lös brukar det hjälpa att kakan får vila ett tag så brukar den stå till sig och bli så där lagom kladdig, så ha den inte för länge i ugnen.

Servera gärna tillsammans med lite lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se

Blåbärskladdkaka

ca 12 bitar

150 g smör

2 ½ dl strösocker

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2 dl vetemjöl

Garnering:

ca 225 g blåbär, frysta eller färska

1-2 tsk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

Ta fram frysta eller färska blåbär.

Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter, bröa med kokos eller ströbröd. Blanda blåbären med potatismjöl och strö dem över smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan