Tiden går fort nu och det står inte på förrän det är dags för skolavslutningar och midsommar. Nu har vi landat på svensk mark igen och det är bara att ladda för att ta sig an allt i landen på kollo. Det hinner hända mycket på en vecka och nu ska här rensas ogräs och planteras för glatta livet.

Rabarber-jordgubbkladdkaka. Helenas Hembakta
Bild: Helena Björklund
Annons
Annons
På tisdag är det dags att fira Sveriges Nationaldag och svenska flaggans dag. Ännu en av dessa helgdagar som vi bjuds på under våren.
Den här veckan får ni en perfekt kaka att bjuda på när det är dags för skolavslutningar och andra sommarfester, kanske rentav till nationaldagen på tisdag. Jordgubbar och rabarber är verkligen en bra kombo, det söta och sura får mötas i en kladdig kaka. Och den här gången vet jag bestämt att vår egen rabarber har växt till sig, så nu är det bara att gå ut i landet och hämta. Så härligt.
Tiden för kakan måste anpassas efter ugnen, men se till att det inte blir en torr kaka, hellre för lös, den brukar stå till sig. Sikta över florsocker och servera med lättvispad grädde eller glass.
Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se
Rabarber-jordgubbkladdkaka
125 g smör
2 dl socker
1 gnutta salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
ca 250 g färska jordgubbar
ca 20 cm rabarber
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ner de torra ingredienserna och tillsätt sedan äggen ett i taget och rör tills smeten är smidig.
Kläm fast ett bakpapper i en springform, cirka 24 cm. Häll i smeten och stick ner halverade jordgubbar och skivad rabarber. Grädda kakan i 180 grader cirka 25 minuter. Den ska vara fast men kladdig.
Låt svalna och ställ i kylen ett par timmar. Servera med lättvispad grädde eller glass. Sikta gärna över lite florsocker innan servering.