Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Läsartext
Johan Carlson gästade Rotary i Sandviken

Johan Carlson, som för ett år sedan pensionerades från sin tjänst som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, har besökt Sandviken Västra Rotaryklubb.

Detta är en läsartext.

Han berättade hur han växte upp i Sandviken där han bland annat hade Folke Ledin som rektor på Murgårdsskolan. Folke som startade vår Rotary-klubb för 50 år sedan, deltog också i mötet. Efter studenten blev det medicinstudier i Uppsala och tjänstgöring på Gävle sjukhus. Fokus var tidigt på infektionssjukdomar, med olika befattningar både internationellt och i Sverige och på Smittskyddsinstitutet och FHM vars chef han blev.

Annons

Annons

Ett 20-tal medlemmar och gäster hos Sandviken Västra Rotary-klubb lyssnade på Johan Carlson, tidigare GD på Folkhälsomyndigheten, på klubbmötet på The Church. Johan är född och uppvuxen i Sandviken. Foto: Thomas Montalvo

Bild: Privat

I december 2019 såg man i Kina de första tecknen på en ny potentiellt mycket smittsam sjukdom, Covid-19. Folkhälsomyndigheten följde tidigt detta och använde existerande kunskap och erfarenheter. Johan Carlson, Anders Tegnell med flera på FHM blev riktiga kändisar med dagliga framträdande i tv-rutan om hur vi skulle agera under pandemin.

I de uppföljningsstudier som nu gjorts internationellt visar det sig att vi i Sverige haft den klart lägsta överdödligheten under de tre åren med Covid-19. Kanske kunde den varit ännu lägre om vi tidigare vetat mer, till exempel att hög ålder var den klart mest kritiska riskfaktorn. Att vi ändå klarade oss relativt bra tror Johan Carlson berodde på enkla förhållningsregler och en snabb vaccinering.

En mycket intressant kväll med många frågor och vi hoppas att Johan kan njuta av släktens stuga i Sandviken framöver!

Thomas Montalvo

Sandviken Västra Rotaryklubb

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan