Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

LISTA: Filmerna och tv-serierna där Gävle syns

Vi har inventerat igen. Denna gång när Gävle eller Gästrikland har varit inspelningsplats eller handlingen uttalat har utspelat sig här i fiktiva filmer eller tv-serier.

Trots - eller just på grund av - de 18 milen till Stockholm har Gävle knappast varit en favorit för produktionsbolag att förlägga inspelningar av fiktiva filmer och tv-serier till. Men det har förekommit och därmed blir just de ögonblicken extra speciella för att de inte är så många. Här nere listar vi alla exempmel vi kan komma på.

Inspelade i Gävle

Tungomål (kommande)

Salad Hilowle håller på med långfilmen ”Tungomål” som inte har fått något släppdatum än vad vi kan se.

Bild: Kristian Ekenberg

Gävlebördige konstnären Salad Hilowles långfilm som ska skildra ett svart barns uppväxt i Gävle men inte är självbiografisk. Han har i en TT-intervju utlovat den ”längsta Tarkovskij-åkningen i Gävles filmhistoria”. Tidigare har han även gjort kortfilmerna ”Stad nr 13”, ”Erinra” och ”Brev till Sverige” som går att se gratis på tjänsten Cineasterna. Den förstnämnda handlar om elvaårige Omar som lunkar runt i Gävle och filosoferar.

Annons

Annons

Se upp för zombies! (2024)

Från inspelningen i Gävle av ”Se upp för zombies”.

Bild: Nils Palmeby

Zombiefilm av Gävlebor, inspelad i Gävle av regissören Emil Broo. Vi skrev om filmen första gången 2018 och då hade manusarbetet pågått i över två år. Broo satte i våras i gång en publikinsamlingskampanj för att få till den sista finansiering som behövs för att kunna släppa filmen vilken är planerad till nästa år.

Obetitlad film om Kata Dalström (kommande)

Maj Wechselmann och Anna Maria Käll då de besökte Gävle 2021.

Bild: Nils Palmeby

I november 2021 var den erkända regissören Maj Wechselmann på Fängelsemuseet i Gävle för att spela in den kommande dramadokumentärfilmen om den socialistiska agitatorn Kata Dalström. I huvudrollen ser vi Anna Maria Käll, känd från Rederiet. Något exakt datum är inte satt eftersom finansieringen för närvarande står still, hälsar Wechselmann men det är förmodligen på SVT filmen kommer att visas. Och eftersom den innehåller dramatiserade bitar får den vara med i denna lista.

Salming (2023)

Valter Skarsgård som Börje Salming på Centralstationen i Gävle i september 2022.

Bild: Markus Boberg

Kommande tv-serie om ishockeylegendaren Börje Salmings liv. Enligt ett Youtubeklipp utlagt i februari från Viaplay Group som står bakom serien, ska den släppas ”senare under 2023”. Scenerna i Gävle spelades in september 2022 men det finns också scener som utspelar sig i Gävle men är fångade på film på andra platser.

Annons

Annons

Det finns ju tält i Mosul (släpptes i juli 2023)

Kulturums Sarah Galfvensjö och Conny Johansson samt några av aktörerna i ”Det finns ju tält i Mosul”.

Bild: Thomas Olsson

Skildrar Gävleföreningen Kulturums teaterprojekt med asylsökande om deras självupplevda händelser av flykt. Eftersom det rör sig om berättelser upplästa på en teaterscen går det dock att se detta som en slags fiktion. Ligger på SVT Play.

The Dream Machine (2023)

Josef Hermansson Embring och Philip Sterner som gjorde ”The Dream Machine”.

Bild: Privat

Psykologisk thriller på elva minuter inspelad i Sandviken av Gävlebon Philip Sterner och hans kollega Josef Hermansson Embring. Blev uttagen till festivalen Panic Fest i Kansas, USA.

Hur många lingon finns det i världen? (2011)

Hur många lingon finns det i världen fokuserar på Hudiksvall men har även Gävlemiljöer. Här Kjell-Åke (Mats Melin) och Ebbe (Bosse Östlin) som spelar i filmen.

Bild: Pressbild

Gävle skymtar förbi i början av filmen som ju annars har en rollbesättning bestående av Glada Hudik-teaterns-skådespelare och också utspelar sig uttryckligen i Hudiksvall. Huvudrollsinnehavaren Sverrir Gudnason ser ut att sitta på Konditori Lido på Södra Kungsgatan exakt tre minuter in i filmen. Fem minuter och 39 sekunder vandrar han sedan längs med bron som förbinder Norra och Södra Centralgatan varefter han sätter sig på en bänk längs med Gavleån medan han pratar i telefon med blicken riktad ungefär mot Polishuset.

Black Jack (1990)

Från inspelningen av Black Jack i mars 1990.

Bild: Gun Wigh

Annons

Det mest kända exemplet på en storfilm där Gävle med omnejd både har agerat inspelningsplats och utspelat sig här. Att en uppföljare är på gång bekräftade regissören Colin Nutley redan 2021, men vi har inte fått någon mer aktuell status om filmens process efter det. Inte heller om filmen kommer att spelas in här eller liknande alltså. Men det torde ligga nära till hands då den kommer att följa karaktärer från ursprungsfilmen och vad som har skett med dem.

Annons

Kråsnålen (1988)

Ernst Günther hade en huvudroll i "Kråsnålen”, tv-serie från 1988.

Bild: Staffan Löwstedt/Scanpix/TT

Tv-serie i fem delar som var 1988 års mest påkostade från SVT enligt Wikipedia. Handlar om arbetarrörelsen under det sena 1800-talet och följer familjen Ekelund som flyttar från land till stad. Inspelningen ska enligt en läsare ha ägt rum bland annat i Gävle, på Centralstationen. Det hade förmodligen ett samband med Järnvägsmuseet och de gamla tåg där som kommer väl till pass att använda i historiska dramer.

Sputnik (1988)

”Sputnik” från 1988.

Bild: Svensk Filmdatabas

En 30 minuter lång film av Lars Johansson med följande beskrivning: ”Sverige, 50-tal och framtidstro. Man följer med pappa till Stockholm, tittar på nya jobbet, och letar bostad i den nya förorten”. Inspelad i Gävle och Stockholm.

Annons

Från punksvett till punktsvets (1981)

Dvd-omslaget till ”Från punksvett till punktsvets”.

Bild: discogs.com

En form av mockumentär som gick på SVT 1981 i samband med att Gävlegruppen Mora Träsk lade ner som vuxengrupp och blev en barngrupp. Titeln är typiskt Leif Waltersk. I denna kultrulle vilket den kallas på dvd-utgåvan från 2007 - låtsas bandet vara Abba, är inne på Forsmark, spelar på Stortorget i Gävle och slår sönder en gitarr på folkparken i Gävle - som punkare.

Madicken (1979 eller 1980)

Astrid Lindgren i basker tillsammans med Liv Alsterlund som Lisabeth till vänster i bild och Jonna Lijendahl som Madicken till höger.

Bild: TT

Exakt vilken Madickenfilm eller episod av den besläktade tv-serien det handlar om har vi inte lyckats ta reda på men det rör sig om en scen där ”den stilige sotaren” dansar med pigan Alva vilken är inspelad inuti Forsbacka Wärdshus.

Annons

Måndagarna med Fanny (1977)

”Måndagarna med Fanny”.

Bild: Svensk Filmdatabas

Den försupna och gifta arbetaren Robert inleder förhållande med sjukvårdsbiträdet Fanny som till sist inte accepterar att bara träffa honom på måndagar. Scener filmades i Gävle enligt Svensk Filmdatabas som mer specifikt nämner Norråsen (vilket dock ligger i Hälsingland) och Sikhjälma (som ligger i Älvkarleby). Enligt två läsare ska scener ha spelats in på och vid sjukhemmet Selggrens i Gävle, alltså nuvarande äldreboendet Selggrensgården i Strömsbro. Då var det dock en lungklinik.

Annons

Mina drömmars stad (1976)

”Mina drömmars stad” från 1976.

I denna ”filmatisering av Per Anders Fogelströms episka roman om Stockholm under 1860-talet sett ur arbetaren Hennings ögon” skymtar Gamla Gefle förbi. Det står inte krediterat officiellt någonstans men vi har fått hjälp från Fredrika Nordahl Westin som var nybliven boende i området och elva år när filmen spelades in. ”Jag minns hur de satte upp lite brädor och annat som skulle dölja sånt som var lite för modernt. Kanske skymma elskåp, elkablar till gatlyktor och så vidare” skriver hon. När hon sedan såg filmen på bio kunde hon häpet konstatera att hennes eget hus syntes i filmen.

En enkel melodi (1974)

”En enkel melodi” från 1974.

Bild: Svensk Filmdatabas

Ferdinand Bobergs brandstation i Gävle hör till inspelningsplatserna i denna film där Kjell Bergqvist är en av skådespelarna.

Tretton dagar (1970)

Emy Storm syntes i ”Tretton dagar”.

Bild: SVT

Annons

Tv-pjäs som låg på SVT:s Öppet arkiv under våren 2018. Vi skrev att ”skådespelare som Emy Storm, Göran Stangertz och Torsten Wahlund syns i Keve Hjelms tv-pjäs baserad på ett manus av Lennart F Johansson, som ursprungligen sändes julen 1970. En arbetarskildring och familjehistoria som tar plats i välkända Gävlemiljöer, exempelvis arbetarkvarteren på Brynäs. I en scen ses en av karaktärerna springa förbi Stenebergsskolan”. Även Stortorget med dess toaletter förekommer samt dans vid Rådhusesplanaden.

Annons

Mannekäng i rött (1958)

”Mannekäng i rött”.

Bild: Svensk Filmdatabas

Delvis inspelad på Gävle Teater.

Fädernas kyrka (1955)

Heliga Trefaldighets Kyrka har varit huvudrollsinnehavare i en spelfilm, ”Fädernas kyrka” från 1955.

Bild: Anders Sundin

Handlar enligt Svensk Filmdatabas om en gammal farfar som ”tar sin lille sonson med sig till kyrkan och låter honom uppleva vad kyrkan har att berätta. Inspelad för Heliga trefaldighetskyrkan i Gävle 300-årsjubileum 1954”. Den modesta beskrivningen av handlingen till trots ska detta vara en spelfilm och inte en dokumentärfilm.

Jag är eld och luft (1944)

Viveca Lindfors och Hasse Ekman i ”Jag är eld och luft”.

Bild: TT

Gävle Teater hör till inspelningsplatserna i detta storslagna epos vad det verkar av recensenternas reaktioner då den kom.

En kvinna ombord (1941)

”En kvinna ombord”.

Bild: Svensk Filmdatabas

Delvis inspelad i Gävle samt till sjöss längs svenska ostkusten som det står på Svensk Filmdatabas.

Annons

En sjöman går i land (1937)

”En sjöman går i land”.

Bild: Svensk Filmdatabas

Delvis inspelad i Gävle.

Annons

Mästerman (1920)

”Mästerman”.

Bild: Svensk Filmdatabas

Innehåller inspelade exteriörer från Gävle.

Utspelar sig i Gävle

Älskade Lotten (1996-1998)

”Stockholm 960612. TV 3 presenterade på onsdagen sin höstsatsning med en egenproducerad dramakomedi. Manusförlagan är den amerikanska klassikern ”I Love Lucy”. Den kommer att heta ”Älskade Lotten” som spelas av Charlott Strandberg och hennes man av Kjell Bergqvist”.

Bild: Tobias Röstlund

Utspelar sig i Gävle, men spelades inte in här. Gick på TV3. Handlar enligt Wikipedia om Lotten (Charlott Strandberg) och Peter Elmfors (Kjell Bergqvist), som bor bredvid Bibbi (Sissela Kyle) och Sven Axelsson (Jan Holmquist). Peter och Sven är kollegor på tv-bolaget GTV. Lotten och Bibbi är hemmafruar utan barn, och ägnar stora delarna av dagarna åt att hitta på nya stora projekt som sedan deras makar blir indragna i.

Joe Hill (1971)

Tommy Berggren som Joe Hill i Bo Widerbergs film med samma namn.

Bild: Studio S Entertainment

En Bo Widerberg-klassiker som var i princip omöjlig att få tag i under decennier innan den visades igen för några år sedan, bland annat på Folkets Hus i Gävle. Finns att strömma på tjänsten Draken Film. Men trots att filmen handlar om Gävlesonen Joe Hills liv, högst troligen den kändaste personen någonsin härifrån, är filmen inte inspelad i Gävle utan USA och Stockholm.

► Kommer du på fler exempel på temat? Säg till så uppdaterar vi.

Fakta

Så avgränsade vi listan

Som vanligt har vi använt oss av en avgränsning. I huvudsak har vi valt bort dokumentärfilm och de många lokala filmer, ofta i kortform som har gjorts. Vi tänker då exempelvis på de amatörfilmer som tävlar på Exit Filmfestival men har ändå plockat med några mer omtalade exempel. Tanken har alltså varit att skildra filmer som har haft bred distribution på nationell nivå.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan