Annons

Annons

Annons

Tågkaos

Därför slutar Tomas på Mälartåg: ”Det sparkade mig över kanten”

Tågvärden Tomas förlorar 4 500 kronor i månaden på att sluta på Mälartåg och byta arbetsgivare.

– Det blir mindre pengar över men det är det värt, säger han.

Förra sommaren tog MTR Mälartåg över regionaltrafiken efter Upptåget. Sedan dess har både personal och resenärer upplevt ovanligt många störningar. På kort tid har runt 20 tågvärdar och lokförare sagt upp sig från Mälartåg. En av dem som har tröttnat är tågvärden ”Tomas” som lämnade in sin avskedsansökan i samband med månadsskiftet.

”De försöker jonglera med fler bollar än de har”, säger tågvärden ”Tomas” som är en av flera som nu väljer att lämna MTR Mälartåg på grund av arbetsförhållandena.

Bild: Markus Boberg

– Det har aldrig varit så illa, säger Tomas som har varit långtidssjukskriven på grund av stress.

Arbetsmiljön försämrades drastiskt redan under sista året med Upptåget. Efter att tågbolaget Transdev, ansvarig för Upptåget, förlorade upphandlingen på trafiken började de kapa kostnader bland annat genom försämrade scheman och kortare vilotider, berättar Tomas.

Annons

Annons

– Transdev trixade med scheman för att maximera vad de fick ut av personalen, snålade in på allt. Sedan gick vi över från ett kaos till nästa, hos Mälartåg. Det sparkade mig över kanten, säger Tomas.

De gör allt för att trixa med kollektivavtalen och hitta kryphål när det gäller arbetstider, vilotider och raster.

Han anser att både arbetsmiljön och trafiken fungerade betydligt bättre innan den nya upphandlingen.

– MTR lade underbud på verksamheten och det går inte ihop. De skar ner ännu mer för att spara pengar. De gör allt för att trixa med kollektivavtalen och hitta kryphål när det gäller arbetstider, vilotider och raster.

Ändrade scheman med kort varsel är en av sakerna som ställer till problem och skapar stress hos de anställda. Trafikplaneringen hör inte av sig med ändringar utan medarbetarna är tvungna att kolla scheman inför nästa dag innan de går hem.

– Ändringarna händer bara. Vi säger till arbetsgivaren att det inte går, att de inte kan kasta ut oss på en helt annan tur med en eller två dagars varsel. Folk har familjer att ta hand om. Separerade personer som måste jonglera med dagishämtningar kan inte helt plötsligt ta ett arbetspass som blir fyra timmar längre på grund av restiden. Flera gånger har lokförare fått åka taxi till Linköping eller Eskilstuna, köra tåg några timmar och sedan taxi hem igen. Det är inte effektivt.

Ändrade scheman med kort varsel är en av sakerna som ställer till problem och skapar stress hos de anställda på MTR Mälartåg, enligt tågvärden Tomas som tidningen intervjuat.

Bild: Markus Boberg

Annons

Enligt Tomas är problemet kostnadsjakt i kombination med bristande planering och ledningshantering. Upptåget körde mellan Sala, Uppsala och Gävle medan nuvarande trafik inkorporerats i hela Mälartågssystemet som bland annat trafikerar orter som Örebro, Stockholm och Hallsberg. Det är ett mer komplext pussel att lägga.

Annons

– De försöker jonglera med fler bollar än de har.

Konsekvenserna blir dålig arbetsmiljö och alltför många försenade eller helt inställda turer.

– Under många år har vi jobbat upp ett förtroende hos våra resenärer. De litar på att vi gör vad vi kan för att de ska komma dit de vill. Vi har slagit knut på oss själva för att få dem hem och till jobbet när det har varit störningar och liknande. Nu ställs tåg in med kort varsel, när folk redan står på perrongen. Med Upptåget hade vi en tidspassning på 97 procent, år efter år efter år. Alla visste att om det inte kom något tåg hade det hänt någonting på riktigt, säger Tomas som stör sig på arbetsgivarens ”nonchalanta attityd”.

– De lyssnar inte på oss anställda, dyker inte upp till fackliga förhandlingar och svarar inte ens i telefon när man ringer, säger Tomas som börjar sitt nya jobb hos ett annat tågbolag senare i år.

– De ger ett bra intryck och lyssnar på synpunkter. Det är en mindre organisation och det finns en enhetschef som man kan prata med på varje åkstation, så det känns stabilt, säger Tomas som går ner  4 500 i grundlön när han byter arbetsgivare.

Lönenivån hänger kvar sedan han jobbade på Upptåget som hade bättre lokala avtal än många av konkurrenterna. Innan han sa upp sig räknade han på hur lönesänkningen påverkar privatekonomin.

Annons

– Jag kommer att klara mig på de här pengarna även om det blir mindre över till buffertsparande, nöjen och liknande. Jag får tänka mer på hur jag lever och planera mer. Lönen kommer fortfarande att vara ok när jag räknar in traktamenten och ob-ersättning, säger han.

Fotnot: Tomas heter egentligen någonting annat.

Tomas har fått ett nytt jobb på ett annat tågbolag. ”De ger ett bra intryck och lyssnar på synpunkter”, säger han.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan