Jan Wikegård blev 93 år och efterlämnar livskamraten Laila och barnen Herje, Pernilla och Anna med familjer.

Jan Wikegård, Gävle. Foto: Gefle Dagblad
Bild: Arkivbild
Jan föddes i Östersund och kom till Gävle som åttaåring. Han utbildade sig till lärare och undervisade vid Gävle högre folkskola och vikarierade även som studierektor och rektor vid Stenebergsskolan. I slutet av 1960-talet blev han rektor för grundskolan i Degerfors där han bodde i nära 30 år.
Jan drogs till musiken redan när han som nioåring såg Gävle Folkskolors gossorkester marschera genom stan. Han anmälde sig till orkestern och lärde sig spela klarinett. Vid 15 års ålder blev saxofonen hans nya andra instrument vid sidan av klarinetten och han började spela på dansbanor med orkestern Embassy. Det blev mera dansmusik i Ernst Ihréns orkester och det egna reducerade nio-mannabandet storbandet Jan Jonssons orkester fram till 1952.
Annons
Annons
I Degerfors började han spela i den lokala musikkåren. ”Den behövde ryckas upp. Jag gick med i styrelsen och blev snart ordförande. Vi började planera en musikresa till Tyskland, men strax innan vi skulle åka hoppade dirigenten av. Då fick jag hoppa in i stället, jag hade grundläggande dirigentutbildning och var van att styra och ställa,” berättade Jan i en intervju i dagspressen.
I mitten av 1980-talet återuppväcktes blåsmusiken i Regementsparken. Initiativtagare var Jan tillsammans med musikern Ingvar Hansson och entusiasten Ingvar Pira, som inte själv var musiker, men vars far och farfar hört till Hälsinge regemente. Här hade Hälsinge Regementes musikkår spelat fram till kårens nedläggning i slutet av 1950-talet. De, Ingvar H och Ingvar P, ordnade uppemot tio konserter varje sommar med ekonomiskt stöd av Medborgarskolan.
Efter återkomsten till Gävle i slutet av 1990-talet tog det inte lång tid för Jan att etablera sig i musiklivet med sin klarinett och saxofon. Här fanns olika musikgrupper att välja mellan, bland andra: Bomhus musikkår, Valbo musikkår och Herrsällskapet NT. Jan valde de två sistnämnda och i Valbo blev han snart både dirigent och ordförande.
Vid sekelskiftet hade Medborgarskolan inte längre möjlighet att stödja konserterna och då bildades Föreningen blåsmusik i Regementsparken, där Jan genast blev ordförande och fortsatte med det fram till 2017. Sedan dess i Regementsparken har man organiserat uppemot 15 konserter varje sommar med musikkårer och mindre musikgrupper från Mellansverige. Försvarets musikkårer har också medverkat regelbundet.
Annons
Annons
Jan var med att skapa det nätverk som gör att vi fortfarande kan organisera konserterna med hjälp av Gävle kommun, Region Gävleborg, ett antal privata sponsorer och publikens kollekt. Jan var mycket mån om att pengarna skulle räcka till ett litet gage åt musikgrupperna, även om alla musiker huvudsakligen var amatörer.
Redan 1995 utsågs Jan till hedersdirigent i Oedheim Musikverein och år 2009 fick han Sveriges Orkesterförbunds kungliga medalj för sina insatser i Degerfors och Valbo musikkårer under drygt 30 år. Tio år senare belönades han med Gävle Kommuns Honnörsstipendium för att han under hela sitt liv varit en drivande kraft och inspirationskälla för många musiker och musikkårer i Gävle. ”Att viga så mycket tid till musiken är inte ett intresse, det är passion och ren kärlek” står det i motiveringen.
För Föreningen Blåsmusik i Regementsparken
Rurik Löfmark, Tommy Larsson, Sune Vedholm, Ewa Berger, Marta Forsbring, Per Walfridsson och Tommy Johansson