Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
SPF Gästrikland har besökt estlandssvenskar

Söndagen den 27 augusti åkte gruppen buss till terminalen, där de blev mottagna av guiden Reet Frid. Efter att de installerat sig blev det trerätters måltid och senare tog vissa del av nöjesutbudet ombord.

Detta är en läsartext.

Måndag morgon mötte busschauffören Giorgio upp, som tillsammans med guiden Reet skulle visa oss sitt Estland. Första stopp var Haapsalu och den staden visar sig vara en väldigt vacker sommarstad och enligt guiden en stad med stor själ med rik historia bland annat från tiden när Estland var svenskt. Vi fick en god lunch med typisk estnisk mat och efter ett besök i den pampiga domkyrkan besökte vi Ilon Wiklands sagoland. Vi fick se en film om hennes liv om hur hon började teckna, flydde till Sverige när hon var 14 år och träffade Astrid Lindgren i 20-årsåldern och ett långt samarbete tog sin början och resten är historia.

Annons

Annons

En trevlig dansuppvisning i mycket vackra folkdräkter.

Bild: Privat

Nästa anhalt var museet Aiboland där vi fick en både verbal och bildlig beskrivning av Estlands historia med en 20 meter handbroderad löpare som prydde väggen i museet.

Kassari yllefabrik, där gamla maskiner fortfarande används.

Bild: Privat

Tisdag ägnades hela dagen åt Dagö. Där besökte vi Kassari yllefabrik där gamla maskiner fortfarande används och deras produkter i enbart naturfärgad ull var mycket välgjorda och prisvärd. Efter en god lunch vid hamnen i Söru besökte vi de estländska kaffetanterna där vi fick kaffe med bröd och en trevlig dansuppvisning i mycket vackra folkdräkter. Färja åter till Haapsalu och trerätters middag.

20 meter handbroderad löpare som prydde väggen i museet Aiboland.

Bild: Privat

Onsdag avresa mot Tallinn och vi har nog alla ett behov av att sortera alla våra intryck av ett välmående land där invånarna är så stolta över sitt svenska ursprung och vi har fått veta mycket om hur de levt under förtryck i hundratals år. Vår guide Reet har gett oss mycket värdefull information. Torsdag hemresa och vi tog farväl av Estland.

Inger Skjöld

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan