Annons

Annons

Annons

Helenas Hembakta

Helenas Hembakta: Härligt knäckig äppelpaj med daim

Men vad hände? Veckan har varit riktigt somrig, med soliga dagar och varma temperaturer. Äntligen!

Men, och ett stort men, med värmen kom också myggen. Ännu fler! Fukt och värme verkar vara ett riktigt uppvaknande för myggen, tyvärr. Jag är en riktig myggmagnet och de verkar gilla mig. Inte kul tycker jag, men det är bara att gilla läget.

Den här helgen passade vi på att sova över i kolonin igen, det har inte hänt sedan början av augusti. Med detta regniga väder som varit, har det inte känts speciellt upplyftande, bara vått och fuktigt. Men nu slog vi till! Mysigt med soliga dagar och god mat på grillen.

Annons

Annons

Knäckig äppelpaj med daim.

Bild: Helena Björklund

Jag fortsätter faktiskt en vecka till med ett gott äppelrecept. Ingenting går upp mot en härligt, knäckig äppelpaj. Den här gången är det en god äppelpaj, med extra touch av daim. Enbart toppingen är jättegod och knäckig, men med daim blir det lite extra. Mycket god. Servera tillsammans med vaniljsås, lättvispad grädde eller glass.

Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se

Knäckig äppelpaj med daim

Botten:

4 äpplen

1 msk kanel

3 msk socker

2 dubbeldaim

Topping:

150 g smör

0,5 dl ljus sirap

2 msk mjölk

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1,25 dl socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, och skiva äpplena till tunna klyftor. Lägg ner i en skål och rör om med kanel och socker. Täck botten av en pajform med äpplena. Grovhacka daimen och strö över äpplena.

Toppingen: Smält smöret i en kastrull. Tag bort från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i smörblandningen. Klicka sedan över smeten och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun.

Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan