Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Supersnabba matleveranser fick Ica-butiken att växa

Ica Spegeln drabbades hårt under pandemin då försäljningen störtdök.
Nu är man den Ica-butik som ökat försäljningen allra mest – bland annat tack vare Foodora.

Foodora och Wolt är kanske mest förknippat med hemleverans av mat från restauranger – men allt fler livsmedelsbutiker har också nappat.

Först ut i Gävle var Ica Spegeln som för drygt två år sedan fick frågan från Foodora och tackade ja.

– Vi tänkte att vi skulle testa över sommaren men det gick så bra så vi har fortsatt, berättar Ica-handlaren Ann Fransson.

Ica Spegeln drivs av dotter och mor-duon Jeanette Wallberg och Ann Fransson. Samarbetet med Foodora och utökade öppettider gör att man ökat försäljningen mest av alla Ica-butiker i vårt område.

Bild: Christina Löfving

Idag är Foodora-kunderna en del av vardagen. Ungefär 10-25 beställningar per dag brukar det komma.

– Det är bra kunder för oss, säger Ann Fransson innan hon avbryts av en ringande signal.

Annons

Det är en ny beställning som trillat in. På den lilla handterminalen kan Ann se vad som är beställt och att Foodora-budet – den så kallade ridern – ska komma och hämta maten om tre minuter.

Annons

Hon grabbar genast tag i en kundkorg och susar ut i butiken för att snabbt och vant plocka ned varor. Några portioner färdigmat, bröd och energidryck. En typisk lunchbeställning.

Det ringer när en ny beställning kommit. Då har butiken några minuter på sig att plocka ihop den.

Bild: Christina Löfving

Ann Fransson plockar snabbt och vant ihop beställningen.

Bild: Christina Löfving

Därefter ställer hon sig i kassakön och packar sedan ihop allt i en Foodora-kasse. ”Det tog nog en minut” konstaterar hon samtidigt som budet som ska transportera maten till kunden kliver in genom dörren.

Bild: Christina Löfving

Godis, chips och dricka säljer också bra och allra mest handlas det på kvällar och helger.

– Men det är alla möjliga varor som beställs och det finns även de som storhandlar, säger Ann Fransson som drivit Ica Spegeln i 33 år.

Numera gör hon det tillsammans med dottern Jeanette Wallberg.

Det är en liten butik som har en stabil kundkrets av närboende, folk som arbetar i stan, tågresenärer och skolelever då många gymnasier ligger nära. Men man drabbades också osedvanligt hårt under pandemin när skolor stängde, folk jobbade hemifrån och resandet avtog.

– Då hade vi verkligen behövt ha onlinehandel men det var svårt att få till i vår lilla butik, konstaterar Ann Fransson.

Annons

Annons

Så när de erbjöds att ansluta sig till Foodora tvekade de inte.

– Det har varit jättebra för oss, konstaterar Jeanette Wallberg som äger och driver butiken tillsammans med sin mamma Ann.

Ica Spegeln var först ut med att erbjuda snabba hemleveranser av mat via Foodora. Nu har fler butiker följt efter både där och på Wolt.

Bild: Christina Löfving

Den senaste årsredovisningen – till och med augusti 2022 – visar på en fantastiskt fin utveckling för butiken som ökat försäljningen med hela 33 procent.

Att pandemin klingat av har förstås haft störst betydelse. Man har också utökat öppettiderna med en timme både morgon och kväll. Men hemleveranserna är inte alls oviktiga.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket det bidragit men det är klart att det gör skillnad, säger Ann som tror hemleveranserna är här för att stanna.

– Det har varit bra både för kunderna och oss, konstaterar Jeanette Wallberg.

Här kan du läsa om hur det gått för alla lokala Ica-butiker

Bild: Christina Löfving

Bild: Christina Löfving

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan