Annons

Annons

Annons

Debatt
Implementera de nya rekommendationerna för atopiskt eksem

Den 14 september är det Internationella dagen för atopiskt eksem. Det är Sveriges vanligaste hudsjukdom och drabbar en av tio.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Region Gävleborg lever alltså ungefär 28 700 personer* med atopiskt eksem. Tyvärr skiljer sig tillgången på specialister mellan regionerna kraftigt åt. Var du bor och vem du möter i vården avgör alltså behandlingen.

"Atopiskt eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av klåda och röda utslag."

Bild: BERTIL ERICSON

Annons

Annons

Atopiskt eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av klåda och röda utslag. Sjukdomen påverkar vardag med jobb och skola, men också fritiden och hela livskvaliteten. Forskning visar en förhöjd risk att drabbas av sömnstörningar och psykisk ohälsa på grund av de ständigt kliande hudutslagen. Sjukdomen omges av stigma och underbehandling är vanligt.

Läkemedelsverket snart tjugo år gamla behandlingsrekommendationerna för atopiskt eksem har uppdaterats. För även om atopiskt eksem inte går att bota så är det fullt möjligt att med rätt behandling hålla sjukdomen i schack och leva besvärsfritt i långa perioder. Därför är det nu så angeläget att de vårdinsatser som patientföreträdare och profession har ensats om skyndsamt också implementeras i hela vårdkedjan i Region Gävleborg.

Från Astma- och Allergiförbundet och vår temaförening Atopikerna kräver vi nu ökad kunskap i primärvården. Kompetensutveckling måste bli obligatorisk för legitimerad vårdpersonal och Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer måste användas i hela vårdkedjan i Region Gävleborg.

Mikaela Odemyr

Astma- och Allergiförbundet

Sophie Vrang

Atopikerna

Åse-Maléne Jonsson

ordförande Astma- och Allergiföreningen Region Mellannorrland   

*Det uppskattade antalet personer som lever med atopiskt eksem är baserat på tio procent av folkmängden i regionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan