Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
Vad händer med bostadsmarknaden?

Gävle Södra Rotaryklubb har haft en serie föreläsningar om boende som avslutades med ett seminarium, där flera aspekter lyftes fram. Thomas Nylund, Årets Stadsbyggare 2022, var moderator.

Detta är en läsartext.

I bakgrunden gavs perspektiv på boendet: Rotarys ShelterBox, ett familjetält med förnödenheter som skickas till katastrofområden i världen. Det innehåller bland annat verktyg, köksutrustning, solcellslampor, vattenrening och myggnät.

Medverkande på seminariet, fr v Per-Erik Mårtensson, Gävle kommun; Jonas Östblom, Svensk Fastighetsförmedling; Jonathan Klintdahl, BoKlok; Thomas Nylund, moderator; Gunnar Ridderstedt, Rotary och Nils Simonsson, Arkitektgruppen. Daniel Andersson, Gävle kommun, saknas på bilden. Foto: Anders Lasell

Bild: Anders Lasell

Annons

Annons

Nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Det gäller framför allt i städerna och bostäder till rimliga kostnader. Så ser det också ut i Gävle. Framförallt saknas bostäder anpassade för två kategorier: personer med funktionsnedsättning och ungdomar, men inte studentbostäder, där finns ett överskott. Inom särskilt boende finns också ett överskott i dag, men troligen inte inom några år, eftersom Gävle har en åldrande befolkning. Kanske önskar de fler typer av boenden än de som finns i dag.

De två grupper som är störst när det gäller behov av bostad är de med återkommande problem av olika slag och de som är trångbodda. Jämfört med hela landet är det en stor andel personer inom Gävle kommun som har långt pendlingsavstånd och därför söker bostad.

Byggandet minskar – mindre än hälften så många bostäder började byggas första halvåret 2023 jämfört med samma period förra året. Billigare bostäder behövs, samtidigt som byggkostnaderna ökar och hög inflation höjer bostadsräntorna. Försäljningen av bostadsrätter och villor minskar också kraftigt på grund av osäkerheten kring räntor och elpris. Då stannar rörelsen i bostadskedjan upp och det blir en ”inlåsningseffekt”. Blir det bättre? Ja, så småningom, men de höga byggkostnaderna består troligen.

I Gävle ska cirka 4650 bostäder byggas fram till 2030. Blir det rätt bostäder för det vi kommer att efterfråga?

Lena Liss

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan