Annons

Annons

Annons

analysGIF i superettan

Magnus Hägerborn
Brynäs? Nja... men GIF är jag säker på

Vid den här tiden på året får man alltid den ständiga frågan om hur det ska gå för Brynäs, och den har jag svårt att svara på.

Men frågar ni om GIF är det en helt annan sak.

Ett lag som tar poäng på det här viset klarar sig alltid.

Det här är en analys.

GIF-jubel uppe i Östersund. Lagets förmåga att vända matchbilder är numera snarare regel än undantag.

Bild: JOHAN AXELSSON

Annons

Det är inte första gången det händer, att GIF avslutar starkt och vänder på matchbilder. Bästa exemplen är förstås bägge mötena med topplaget Öster.

Men sättet på vilket GIF krånglade sig till poäng uppe i Östersund gör det enkelt att slå fast att det inte finns en endaste möjlighet att det här laget skulle kunna hamna i nåt trubbel i nedre delen av tabellen.

Ja, superettan är en oerhört tajt serie, det är jämnt i tabellen, trepoängare biter, många på papperet starka lag ligger där nere, det är 24 poäng kvar att spela om och så vidare och så vidare...

Men utan att påverkas av yttre omständigheter gör GIF det GIF ska göra och det ger resultat.

Uppe i Östersund fanns under första delen av bägge halvlekarna inga som helst tecken på att det skulle bli poäng.

Annons

Östersund tryckte på från första början, Calvin Kabuye – som av någon svårbegriplig anledning sägs ha haft svårt att ta en startplats tidigare – gjorde som han ville, plågade främst Nisse Eriksson och Christoffer Aspgren svårt och vräkte in 1–0.

Annons

I andra halvlek lattjade han sig med lätthet in i straffområdet, växelspelade med Malcolm Stolt så att självaste Rauschenberg blev tunnlad och så stod det 2–1.

Det ena mer knäckande än det andra.

Men GIF fortsätter bara göra sitt.

Får Leo Englund en möjlighet på en hörna står det 1–1.

Och gör tränare Bengtsson sina fingertoppskänsliga byten är det numera bara att luta sig tillbaka och se hur effekten kommer.

Den här gången gjorde han bara ett, och som han själv sa efteråt: ”Det är ju inte hur många byten man gör som betyder något, det gäller att göra rätt byten”.

Nu skickade han in Jacob Hjelte och som från ingenstans radade GIF upp anfall sista 20.

En märklig scenförändring som, när man summerar matchen, faktiskt gjorde att GIF blev det lag som totalt sett skapade flest vassa chanser.

Ranera, Hjelte, Englund, Edqvist, Bonnah (som debuterade och seglade in och ut ur matchen litegrann men kommer att bli en användbar faktor när han blivit lite varmare i GIF-tröjan).

Till slut blev det Hjelte som gjorde 2–2, att det kom i sjätte och sista tilläggsminuten adderade till dramatiken men att det skulle komma fanns i korten.

Märkligt och märkligt förresten... man ska förstås inte blir förvånad längre, mönstret är nu så tydligt att jag kan svara bergsäkert om jag får frågan om hur det ska gå för GIF.

Annons

Annons

GIF kommer inte att åka ur superettan, och inte hamna i nåt kval för att klara sig kvar för den delen.

Kanske kommer man inte att blanda sig i kampen om en allsvensk kvalplats heller. Men man ser ändå fram emot matchen mot GAIS hemma kommande lördag.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan