Annons

Annons

Annons

Andersberg

Deprimerad i skolan och svårt att få jobb – när Saga var 19 förstod hon varför

Saga Wedin hade alltid känt sig annorlunda än andra. Hon hade svårt att få vänner, blev deprimerad i skolan och kände ångest.

Först när hon var 19 år fick hon diagnosen som gav en förklaring.

Saga Wedin, 21, är autistisk. Redan i förskolan märkte hon att hon var annorlunda än andra barn. I grundskolan stärktes den känslan.

– Jag hade svårt att förstå underförstådda regler. Det var som om alla andra visste hur de skulle bete sig och göra för att få kompisar, men inte jag.

Saga Wedin började bygga pussel när hon var hemma från skolan på grund av depression. Det här pusslet är sju meter på långsidan och två meter på kortsidan och färdigställdes nu i lördags i en lokal i Åshammar.

Bild: Roger Wallenius

När hon gick i sjuan hamnade hon i en djup depression i samband med att betygen sattes.

– Jag hade svårt att analysera, reflektera och dra paralleller mellan saker och ting. Det gjorde att jag verkligen fick kämpa och lägga ner mycket energi för att få betyg. Jag fick väldigt mycket underkänt och det ledde till depressionen. Jag tyckte att jag inte var tillräckligt bra.

Annons

Annons

Personer med autism kan vara extremt fokuserade på något de verkligen är intresserade av. Saga har alltid varit mycket intresserad av sjukdomar.

– Det kunde jag dra nytta av på naturkunskapen när vi skulle ha en presentation av en valfri sjukdom. Det här var nog enda gången jag kunde dra nytta av autismen i skolan.

Saga Wedin berättar att hon saknade många av de förmågor som krävs i skolan. "Det här ledde till att jag var tvungen att slita dubbelt så hårt för att ens få ett lägsta betyg."

Bild: Roger Wallenius

Hon berättar att sociala sammanhang alltid varit mycket påfrestande för henne, skapat ångest och dränerat henne på energi.

Hon har svårt att tyda tonfall och ansiktsuttryck och till exempel förstå om människor är ironiska eller menar allvar.

– Inget sker automatiskt för mig. Jag måste hela tiden försöka tyda vad folk menar, om de är sarkastiska eller inte.

Hon var 19 år när hon fick diagnosen autism.

– Jag hade aldrig förstått varför jag var så annorlunda. Jag har alltid kämpat för att vara som andra. Mycket av pressen på att försöka vara normal släppte när jag fick diagnosen. Jag hittade ett sammanhang där jag känner mig normal bland andra som är autistiska, säger hon.

Saga Wedin har hela sitt liv bott med sin familj i bostadsområdet Andersberg.

Bild: Roger Wallenius

Hur påverkas du av autismen i dag?

– Jag har mycket svårare att skaffa jobb än andra. Ofta när arbetsgivare söker medarbetare vill de ha personer som är utåtriktade, sociala, stresståliga och flexibla. De här egenskaperna har inte jag. I stället kan jag hyperfokusera och vara väldigt snabblärd. Men de här egenskaperna uppskattas inte lika mycket som att vara social och flexibel.

Annons

Annons

Saga berättar att hon i dag inte har kontakt med någon av sina tidigare vänner i Gävle. Hon har en vän som bor i Luleå och som också har autism.

– Det funkar bra eftersom vi förstår varandra. Annars har jag svårt med sociala kontakter, att skaffa vänner och behålla vänner. I och med att jag inte orkar umgås så mycket blir det att man tappar kontakten. Men jag trivs också med att vara själv.

Saga Wedin byggde pusslet i flera sektioner. Pusslet var så stort att det i hemmet inte fanns utrymme nog att foga samman sektionerna.

Bild: Roger Wallenius

Hennes dröm är att kunna föreläsa om autism. Hon har haft en föreläsning för personer som läste till specialpedagoger på Kungliga musikhögskolan. Under föreläsningen berättade hon om hur autismen påverkat hennes skolgång.

– Jag trivdes med att föreläsa, det funkade bra och kändes meningsfullt. Många åhörare fick en ny bild av autism och hur den påverkar skolelever. De tyckte att den här kunskapen kunde vara användbar i utbildningen. Jag vill att andra autistiska barn ska få en bättre skolgång än vad jag själv fick.

När Saga var hemma från skolan under den djupa depressionen började hon lägga pussel för att ha en sysselsättning.

Saga Wedin ute i sitt pussel med motiv från olika Disneyfilmer. Pusslet har drygt 40 000 bitar och är två gånger sju meter stort.

Bild: Roger Wallenius

Hon lade pusslen allt snabbare och de blev allt större och fick fler och fler bitar.

Nyligen har hon avslutat ett pussel med Disneymotiv som har exakt 40 320 bitar och är sju gånger två meter stort.

Annons

Pusslet är så stort att det i sin helhet inte får plats någonstans i hemmet. Istället har hon fått lägga pusslet i flera sektioner som kopplades samman i en större lokal i Åshammar nu i lördags.

Annons

– Det tog fyra månader att lägga pusslet och är det största jag någonsin lagt. Tidigare rekordet var på 6 000 bitar, säger hon.

Fakta

Saga Wedin

Ålder: 21

Bor: Andersberg i Gävle

Familj: Mamma, pappa, storebror och hund

Sysselsättning: Arbetssökande

Intressen: Pussel och att studera sjukdomar

Favoritartist: Har ingen

Favoritförfattare: Cathy Glass

Aktuell: Har byggt ett pussel på drygt 40 000 bitar

Fakta

Autism

– är ingen sjukdom, utan ett sätt att vara

– är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

– är något man föds med och har hela livet

– är delvis ärftligt, vilket innebär att föräldrar och släktingar ofta har liknande svårigheter– påverkar bland annat hur hjärnan hämtar in, bearbetar och hanterar information

– påverkar hur man lär sig nya saker, kommunicerar med andra människor och fungerar socialt– kan också påverka sinnesintryck som till exempel syn, hörsel eller känsel

– kan ibland påverka även motoriken, det vill säga hur man styr och kontrollerar sina rörelser

– kan i vissa fall göra att en person har stort fokus på några få intressen eller aktiviteter

– kan i vissa fall göra det svårt för en person att hantera förändringar eller situationer som är otydliga eller inte följer någon plan eller överenskommelse

KÄLLA: 1177/Region Gävleborg

Annons

Saga Wedin byggde ett jättelikt pussel i flera sektioner. Här visar hon upp en av sektionerna.

Bild: Roger Wallenius

Saga Wedin i största pusslet hon hittills gjort. Det har olika Disneymotiv och färdigställdes nu i lördags.

Bild: Roger Wallenius

40 320, så många bitar innehåller det här pusslet som Saga Wedin byggt och som visar motiv från olika Disneyfilmer.

Bild: Roger Wallenius

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan