Lördagen vågade vi oss på att vara ute, men det gällde att hålla sig i solen och det var tur det fläktade lite. Men usch va tråkigt att dessa flygfän förstör. Men snart blir det kallare och då försvinner de förhoppningsvis.

Chokladkaka med smörkräm.
Bild: Helena Björklund
Annons
Annons
Den här veckan går jag helt ifrån frukt och bär. Det blir helt enkelt choklad. Och det säger man inte nej till. Det mesta med chokladsmak brukar vara populärt. Den här gången är det en kaka som delas på mitten och har god smörkräm emellan.
Det är viktigt att låta kakan svalna helt innan man har på smörkrämen, annars smälter den. Pudra gärna florsocker över kakan vid servering. Det går att frysa kakan med krämen emellan. Och enklast är då att skära bitar, så tar man fram så många man behöver gång för gång.
Tips och frågor mejlar du till: helena.bjorklund@gd.se
Chokladkaka med smörkräm
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant, 24 cm. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i botten.
Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter, känn med sticka. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den sedan i två bottnar.
Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra, och pudra florsocker över kakan vid servering.
Kakan går att frysa, skär den gärna i bitar innan, så är det lättare att ta fram så många man behöver.