Annons

Annons

Annons

Insändare
Helt fel taktik att vara snäll mot Putin

Jag känner mig nödgad att bemöta det som ”Gubben i lådan” skriver i sin insändare i GD den 12 september, där denne menar att det är skandal att kloka ledare inte fått stopp på ”detta vansinne” (kriget i Ukraina) utan fortsätter att hjälpa till att döda så många som möjligt genom att förse Ukraina med diverse vapen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns egentligen bara två sätt att få slut på kriget. Det ena är att ge bort en del av Ukraina, typ de fyra regioner som Ryssland till stor del ockuperat, och det andra är att besegra Ryssland på slagfältet och driva ut ryssarna ur Ukraina. För mig är det givet vilket alternativ som ska väljas. Tillåts Putin vinna på att han anfallit ett annat land och förorsakat hundratusentals människors död, då kommer han senare att fortsätta med att göra likadant med något annat land. Moldavien, Georgien, Litauen..? Historien har visat att det inte går att lita på Putin och att det är helt fel taktik att vara snäll mot honom och tro honom om något gott.

Annons

Annons

"Historien har visat att det inte går att lita på Putin..."

Bild: TT

Det som väst kan göra för att förkorta kriget är att ge Ukraina de bästa konventionella vapen som de har för att så snabbt som möjligt jaga ut ryssarna ur Ukraina. Går det tillräckligt dåligt för Ryssland kanske deras armé faller samman på grund av soldaters kapitulation för att rädda sina liv istället för att tillfredsställa sin diktator. Troligen kan inte heller en varaktig fred uppnås med mindre än ett maktskifte i Ryssland. Att uppnå detta vore ett tredje alternativ till att stoppa kriget men svårt utan alternativ två.

Jan Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan