Annons

Annons

Annons

Gävle

Så blir saluhallen i Godisfabriken

Den andra oktober öppnar Diléns sin storsatsning på saluhall med restaurang vid Ahlgrens torg.

– Jag är 68 år, men känner mig ungefär som när man skulle börja i skolan för första gången, säger delägaren Göran Hägneby.

Den tidigare packhallen intill Läkerolfabriken höll inte måttet och i stället har Gavlegårdarna byggt en påkostad saluhall där Diléns börjat flytta in.

När planerna presenterades våren 2019 var idén att saluhallen skulle öppna vid årsskiftet 2021-22, men först nu har de gått i lås.

Delägaren till Diléns, Göran Hägneby vid köksdelen. Saluhallsdelen bakom till vänster i bild.

Bild: Markus Boberg

Inför öppningen fattas bara detaljer i inredningen, att den beställda maten ska dyka upp och utbildning av personalen. Under tiden ska Gavlegårdarna göra torget som öppnas upp utanför presentabelt. Det blir stenbelagt och med värmeslingor som ska förhindra att snö lägger sig.

Annons

Affärsytan i saluhallen blir många gånger större än den lokal i Valbo som paret Dilén öppnade i för 13 år sen. Ägarna har investerat många miljoner i den nya anläggningen.

Annons

Här finns en lång rad av diskar med kylda och frysta varor och stora ekhyllor med utrymme för torrvaror. Allt av lokal prägel i så hög utsträckning som möjligt.

– Vi har kontrakt med ett tiotal uppfödare av nöt och allt möjligt från Gästrikland och Hälsingland. Det här blir en marknadsplats för de som föder upp och kanske kan göra att deras söner och döttrar vågar ta klivet och fortsätta i sina föräldrars fotspår, säger Göran Hägneby.

Lokalen är långt mycket större än den de har i Valbo. ”I Gävle var det väl över 100 år sen vi hade en riktig saluhall", säger Göran Hägneby.

Bild: Markus Boberg

Vid ingången har de en utcheckningsdisk där all betalning sker. På övervåningen finns generösa personal- och kontorsutrymmen och i den bortre delen av det öppna landskapet i saluhallen en bardisk till den restaurang som de så småningom också ska öppna. Det kommer att dröja till senare än första öppningsdatumet, men Göran Hägneby lovar att det kommer att vara värt väntan.

– Vi har bestämt att när vi öppnar här, då ska vi åtminstone vara bäst i stan. Det finns ju inte en enda restaurang som kommer i närheten av att få så bra produkter till så bra pris som oss.

Vad för typ av rätter som ska serveras är inte bestämt, men någon typ av plockmat av de råvaror de tillverkar och säljer lutar det åt att de ska ha.

– Kunden kanske ser en köttbit de vill ha i saluhallen och då kan de få den tillagad i köket, berättar Göran Hägneby.

Inklämt mellan Godishuset och Pralinhuset ligger Ahlgrens torg, som öppnar delvis i samband med att Diléns öppnar den andra oktober.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Restaurangdelen har plats för 80 personer och ska ha uteservering sommartid.

Även om det finns ett styckrum i det nya huset är det i första hand i Valbo som förädlingen av Diléns egna varor kommer att ske. Göran Hägneby räknar med att de kommer att öka produktionen där med minst tre gånger. Samtidigt trappas försäljningen ner till två dagar i veckan på den enheten.

I samband med öppningen av Diléns kommer en del av Ahlgrens torg, tillsammans med fler passager på området att öppna. På så sätt blir tillgängligheten till stadsdelen lite bättre än den hittills varit.

Medan såväl parkeringshus, lekpark, utegym som Ica-butik och Bed & Breakfast öppnats i området återstår verksamheterna i den gamla Läkerolbyggnaden. Där ska bland annat en frisersalong, ett café och hamburgerkedjan Brödernas att öppna.

Det finns stora utrymmen för kylda köttvaror, fisk och charkuterier, men även torrvaror i butiken.

Bild: Markus Boberg

I det här hörnet med panoramavy mot Ahlgrensfabriken tänker de placera ett chefs table där man kan ha bokade sällskap för matföreläsningar på olika teman.

Bild: Markus Boberg

Annons

Bardisken saknar ännu den skiva som ska harmoniera med belysningen framtill.

Bild: Markus Boberg

Annons

Saluhallens grannbyggnader Mattons till höger med Ahlgrens Hotell i och Läkerolhuset i mitten i vilket verksamheterna ännu inte flyttat in. Här ska det gå att promenera för allmänheten efter öppningen av Diléns.

Bild: Markus Boberg

Personalens fikarum på ovanvåningen.

Bild: Markus Boberg

Tre ytor möts på väggen mellan restaurang- och saluhallsdisk.

Bild: Markus Boberg

I köket vid bardisken blir mer showartat, men även i den bakre delen av köket kan man se in. Det är den känslan de vill ha.

Bild: Markus Boberg

Ut mot det för tillfället belamrade torget ska de ha restaurangens uteservering.

Bild: Markus Boberg

Nu är stora delen av torget en byggarbetsplats, men om två veckor ska det delvis kunna nyttjas.

Bild: Markus Boberg

Stora personalutrymmen på byggnadens ovanvåning.

Bild: Markus Boberg

Annons

Bara tegelstenarna till saluhallsbyggnaden kostade hundra kronor styck erfar Göran Hägneby och konstaterar att den är rejält påkostad.

Bild: Markus Boberg

Några av torrvarorna är redan upplastade på hyllorna.

Bild: Markus Boberg

Göran Hägneby står faktiskt på kö för att få flytta in i höghuset intill torget när det blir klart nästa år: ”Jag kommer att ha en balkong hitåt och en åt ett annat håll, så jag får både se havet och vår saluhall”.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan