Annons

Annons

Annons

Gävle

60 år av stöd till krisande Gävlebor

Psykoterapimottagningen S:t Lukas firar 60 år i Gävle. Det firas med föredrag, underhållning och tårta.

– Vi hoppas att det blir välbesökt, säger Daniel Björk, verksamhetschef på S:t Lukas Gävleborg.

Sedan 60 år tillbaka har psykoterapimottagningen S:t Lukas i Gävle erbjudit samtalsstöd för människor när livet skaver.

I lokalen på Alderholmen, med utsikt över Gavleån, jobbar sex psykoterapeuter varav en, Daniel Björk, även är chef över verksamheten.

Daniel Björk, psykoterapeut och verksamhetschef på S:t Lukas Gävleborg och psykoterapeuterna Ewa Jönsson  och Gabriel Frisk ser fram emot att fira mottagningens 60 år. Sedan några år tillbaka har S:t Lukas även en filial i Sandviken som bemannas av terapeuter från Gävlekontoret. "Där ser vi en ökad efterfrågan som vi försöker möta upp", säger  Daniel Björk.

Bild: Annakarin Björnström

– De flesta har ett fungerande liv men mår inte riktigt bra, säger Daniel Björk om besökarna som är från gymnasieåldern och uppåt.

Anledningarna varierar.

– Det kan handla om ett trauma, en skilsmässa eller ensamhet.

Ungefär en femtedel av besökarna är remitterade från Region Gävleborg. Övriga besök bekostas av arbetsgivare, försäkringsbolag eller privatpersoner. Genom pengar från fonderna Göransson och Grapes subventioneras många av besöken, bland annat är det gratis för unga upp till 20 år.

Annons

Annons

I november börjar  ytterligare en psykoterapeut jobba på mottagningen.

– Min vision är att vi ska finnas i hela länet, säger Daniel Björk.

Onsdagen den 18 oktober välkomnar S:t Lukas allmänheten för att uppmärksamma att verksamheten funnits i Gävle i 60 år. Firandet som sker i Skottes lokal Spegeln i centrala Gävle pågår mellan halv ett och halv fem.

Utredaren Susanne Rolfner Suvanto (t h) och äldreminister Åsa Regnér vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm. Bilden togs 2015 i samband med att Susanne Rolfner Suvanto fick i uppdrag att ta fram en strategi för att förbättra äldreomsorgen.

Bild: Karl Enn Henricsson/TT

Eftermiddagen inleds med information om S:t Lukas satsning på att nå unga – en chatt där den som skriver får vara anonym, bemannad av volontärer. Dansföreställningen "Lyssna när jag dansar"  bjuder på underhållning innan Susanne Rolfner Suvanto föreläser om äldres psykiska hälsa på temat "De är aldrig för sent att må bra".

Lokalen rymmer 150 personer och eftersom det bjuds på kaffe och tårta ser S:t Lukas helst att besökarna föranmäler sig senast den nionde oktober.

LÄS MER: Psykoterapimottagningen S:t Lukas satsar i Sandviken

Annons

Fakta

S:t Lukas

Driver 40 mottagningar för psykoterapi, handledning och organisationsutveckling över hela Sverige.

S:t Lukas bildades 1939 under namnet ”Stillhet och kraft” av socialarbetaren Ebba Pauli, läkaren KH Giertz och prästen Göte Bergsten som alla såg sambandet mellan kroppslig, själslig och andlig hälsa. Den första mottagningen startade i Stockholm 1944.

Psykodynamisk och humanistisk psykoterapi har kompletterats med kognitiva och beteendeinriktade metoder, familjeterapi, traumabehandling och tjänster inom organisationsutveckling.

Källa: S:t Lukas

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan