Annons

Annons

Annons

Debatt
Gå inte på SD-regeringens bränslebluff

Det har varit en tuff sommar för många här i vår kommun, människor som fått sina hem översvämmade, jordbrukare som fått se sina skördar minskas drastiskt och nu en höst där vi knappt kan vara utanför dörren på grund av den olidliga mygginvasionen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Samtidigt som vi ser den svenska klimatpolitikens avmattning under den SD-ledda regeringen. Denna snabba och drastiska förändring i vårt naturliga ekosystem är en påminnelse om klimatförändringarnas allvarliga konsekvenser för vår omgivning och hälsa.

Hiwa Kasem (S), ledamot Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden, ersättare i Gävle Kommunfullmäktige.

Bild: Privat

Annons

Klimatkrisen kräver konkreta åtgärder och visioner som sträcker sig bortom kortsiktiga politiska intressen. Innan valet lovade den här regeringen stora förändringar, men vad vi hittills har sett har varit en besvikelse, särskilt när det kommer till klimatpolitiken. Ett uppenbart exempel är löftet om att sänka drivmedelspriserna med upp till tio kronor. Inte bara var detta löfte dåligt för miljön från början, det framstod redan då som högst osannolikt att den skulle uppfyllas.

Annons

Moderaterna och SD har nyligen meddelat att skattesänkningar på drivmedel och en kraftigt sänkt reduktionsplikt inte nödvändigtvis kommer att leda till lägre priser. Detta visar tydligt på en ogenomförbar och oansvarig politisk strategi som inte bara skadar vår miljö, utan också underminerar förtroendet hos de väljare som förtjänar en mer ärlig och effektiv klimatpolitik i dessa avgörande tider. Jag tänker på alla de kommuninvånare, till exempel i Hedesunda, Norrsundet eller Forsbacka, som röstade på dessa partier, men som inte kommer att få det utlovade bränslepriset som utlovades. För de väljare som hade tänkt köpa en el-bil men fick se att premien togs bort på bara några dagar. Eller för de Gävlebor som hade hoppats på billigare elpriser. Kom ihåg Moderaternas löfte om att ”de första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige”.

Det är dags att inse att de åtgärder som den SD-ledda regeringen inför gynnar varken oss Gävlebor eller den gröna omställningen. Att tillåta den svenska klimatpolitiken att gå tillbaka är inte ett alternativ; vi måste istället röra oss framåt mot en mer hållbar och trygg framtid. Vi har tekniken, kunnandet och viljan. Genom att ena Sverige kan vi bli det första fossilfria välfärdslandet. Det är hög tid att placera klimatet högst på agendan och inte låta oss luras av en politik som visar brist på verkligt engagemang för att rädda vår miljö, hälsa och jobben. Vi Gävlebor förtjänar en bättre regering än den vi har i dag!

Hiwa Kasem (S)

Ledamot Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden

Ersättare i Gävle Kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan