Annons

Annons

Annons

Debatt
Hjälp hushållen att ställa om

Nu sänks skatten på bensin och diesel, skriver moderaternas Edward Riedl och hans lokala riksdagskollega (GD13 sept). Vid pump blir skatten dock högre än tidigare för diesel och marginellt lägre för bensin.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liksom med den förra skattesänkningen så riskerar vi att knappt märka det, eftersom stigande världsmarknadspris på olja och sjunkande svensk kronkurs kan äta upp allt.

Hela landet medverkar gärna i klimatomställningen, men regeringen måste ta initiativet – hjälp hushållen och företagen ställa om! Det skriver Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Bild: Privat

Annons

Hålet i statskassan på närmare sju miljarder kronor per skattesänkning går däremot inte att komma ifrån. Självklart kan andra, mer träffsäkra satsningar gynna Sveriges mest utsatta hushåll och företag bättre än att ge alla billigare bensin. Det säger också regeringens eget finansdepartement; riktat stöd till gles- och landsbygd, till särskilt transportberoende näringar som jord- och skogsbruk, stöd till kollektivtrafiken och höjt bostads- och socialbidrag är några exempel.

Annons

Riedl lyfter också fram att reduktionsplikten ska sänkas; trots bokstavligt talat brinnande klimatkris ska andelen fossil olja i bensin och diesel öka. Detta trots att Riksrevisionen slår fast att reduktionsplikten är ett kostnadseffektivt sätt att minska vår klimatpåverkan, och att en betydande och ökande andel av biodrivmedlen som används i reduktionsplikten är svenska, stärker vårt välstånd och skapar arbetstillfällen. Den sänkta reduktionsplikten kan leda till att Sverige missar inte bara våra egna klimatmål utan också EU:s, vilket skulle leda till böter i mångmiljardklass, vilket regeringens egen utredare John Hasslers varnar för.

Sverige ska ”fortsätta vara ledande inom miljöarbetet”, skriver Riedl, som också slår fast att ”Sverige ska klara klimatomställningen”. Det är klokt – svenskt näringsliv i hela landet har visat att det främjar vår konkurrenskraft och tryggar vår framtid som välfärdsland. Men enskilda och välkomna satsningar på fler laddstolpar och eldrivna tunga fordon – premien för elbilarna har regeringen ju avskaffat – räcker inte långt mot den ökade klimatpåverkan från billigare bensin och diesel och mer fossilt i varje liter.

Annons

Ska Sverige behålla trovärdigheten och initiativet i omställningen, krävs klimatsatsningar långt bortom det vi hittills har sett. Hela landet medverkar gärna, men regeringen måste ta initiativet – hjälp hushållen och företagen ställa om!

Mattias Goldmann

2030-sekretariatet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan