Annons

Annons

Annons

Debatt
Oacceptabelt direktiv till folkhögskolorna: ”Provocera inte den politiska ledningen”

Replik till Lilian Sjölund ”Är målet att alla ska bli lite dummare?”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I dag manifesterar folkhögskolorna i Sverige i en nationell satsning för att försöka lyfta frågan om folkhögskolornas död – i tider då det högerkonservativa styret stryper ekonomin radikalt och tvingar verksamheter runt om i landet att stänga.

Marie-Louise Dangardt, S, andre vice ordförande i kultur- och kompetensnämnden.

Bild: Arkivbild

Annons

Enligt flera anställda vid det tre regiondrivna folkhögskolorna Västerbergs folkhögskola, Forsa folkhögskola och Bollnäs folkhögskola har ett tydligt direktiv uppifrån gått ut till samtliga att man inte får delta i denna manifestation med motiveringen att det kan ”provocera den politiska ledningen.” Om detta skriver också Lilian Sjölund i sin ledare Är målet att alla ska bli lite dummare?

Annons

Bollnäs folkhögskola finns ändå på Brotorget i dag med sina elever, men både Västerbergs folkhögskola och Forsa folkhögskola avstår från att delta på grund av påtryckningarna uppifrån. Det som hade planerats i Forsa och på Västerberg var skrivarverkstad där deltagarna skulle få berätta med egna ord vad folkhögskolan har betytt för dem. Tydligen är detta alldeles för provokativt för ledningen i Region Gävleborg!

Än en gång angriper det högerkonservativa styret folkhögskolorna – först stoppades Bollnäs folkhögskolas luciatåg på grund av att den ickebinära lucian inte passade SD, sen stängde man ner den bevisligen välbehövda filialen i Söderhamn med motiveringen att den inte fyller någon funktion, och nu kommer en allvarlig inskränkning av elevernas yttrandefrihet och demokratiska rättigheter.

Personal vid de folkhögskolor som avstår manifestationen har hört av sig till oss och uttryckt oro, ont i magen, ilska och rädsla för vad som håller på att hända:

”Jag förstår att tjänstemän och rektorer kan klämmas mellan politiker och de anställda. Men samtidigt får de inte bli maktens nyttiga idioter. Vad händer med yttrandefriheten”, säger sig en av de anställda.

Annons

Vi Socialdemokrater kommer aldrig att acceptera den här tystnadskulturen. Den är farlig och ett angrepp på våra grundläggande rättigheter. Det är M, SD, KD och Sjukvårdspartiet i Region Gävleborg som är ansvariga för det inträffade. Vi kräver att demokrati och öppenhet ska råda och att ansvariga politiker nu reder ut vad som hänt med de tystade folkhögskolorna.

Marie-Louise Dangardt, S

andre vice ordförande i kultur- och kompetensnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan