Annons

Annons

Annons

Sandviken

Solel är vinstreceptet i Hanna Hedlunds företag

Ett ungt företag i en bransch som växer så det knakar lyckades norpa priset som Årets hantverkare i år.

– Vi hade ingen tanke på att vinna, säger vd:n Hanna Hedlund.

”Viktigast för oss är att vi hela tiden tänker 100 procent kundnöjdhet och kvalitet”, säger Hanna Hedlund och visar upp prisplaketten de fick på Hantverksgalan.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Över 6 600 företag hade nominerats till priset Årets hantverkare. Det är kunder som kan nominera, och hur nöjda just kunderna är utgör en viktig del i bedömningen när vinnarna utses. Dessutom ska företaget ha bra ekonomi och de certifieringar som krävs i branschen.

– Man vinner efter kundnöjdhet, många kunder har lämnat jättefina recensioner och det känns jättebra, säger Hanna Hedlund, Gästrike solkonsults vd och ägare.

Fakta

Årets hantverkare

  • Priset delas ut på Hantverkargalan.
  • Vinnare har utsetts sedan 2015.
  • Kategorier: Badrumsentreprenör, golventreprenör, elföretag, VVS-företag, måleriföretag och byggföretag.
  • Tre vinnare, ett litet företag, ett medelstort och ett stort företag, utses i varje kategori.
  • Kunder nominerar företag till priset.
  • Priset delas ut baserat på omröstning samt att företaget är välskött, har god ekonomi och de branschcertifieringar som behövs.
  • Sandvikenföretaget Gästrike solkonsult vann i kategorin elföretag, medelstora företag.

Källa: Årets hantverkare 2023

Annons

Annons

Företaget har vuxit rejält sedan starten 2021. Då jobbade Hanna Hedlund, hennes sambo Kristoffer Hedman och två montörer i företaget.

– De som var med från början är fortfarande med. Från starten har det gått ganska fort.

Idag är de tio anställda och förra året omsatte företaget drygt 25 miljoner kronor.

– Vi skulle kunna vara fler, men man ska hinna med att hålla bra kvalitet också. Vi är lagom många, säger Hanna Hedlund.

Så här såg det ut när Kristoffer och Hanna Hedlund (längst till vänster) tog emot priset med de anställda som hängde med till Hantverkargalan på Hamburger börs. Pressfoto. Bild: Anja Callius/Callius media AB

Skyhöga elpriser har fått fler att installera solpaneler. Helt plötsligt hade Gästrike solkonsult högsäsong mitt i vintern, då det brukar vara lugnt.

– När elpriserna blev så höga började telefonen ringa hela dagen och vi blev överösta med mejl. Både privatpersoner och företag ville veta hur snabbt vi kunde komma. Det var ett företag som sa att ”om vi inte gör den här investeringen nu går vi i konkurs”, säger Hanna Hedlund.

När elpriserna gick i taket valde många att montera solpaneler. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bild: Arkivbild.

Då var de på ”alla håll samtidigt”. När våren kom och elpriserna sjönk blev det lugnare.

– Det är lite som att folk avvaktar och det kan bero på de höga räntorna. Men vi har fortfarande mycket att göra.

Annons

Hur mycket man får ut av en solcellsanläggning är svårt att säga. Det är många saker som avgör, inte minst vädret. Även om produktionen av solenergi ökar kraftigt är det en liten del av Sveriges totala elförsörjning. Bara 1,18 procent av all el som producerades 2021 kom från solkraft.

Annons

Inbäddat innehåll

Men solkraft blir allt mer populärt. Inte minst hos villaägare.

Omkring hälften av solenergin produceras hos enfamiljshus, som har gått om den kommersiella solkraften både när man tittar på den installerade effekten, alltså vad man kan producera som mest, och om man tittar på hur mycket el som faktiskt gått ut i det svenska kraftnätet. Det visar siffror från branschorganisationen Svensk solenergi.

”2022 blev vi nominerade till Svensk solenergis pris Årets prestation. Det är jätteroligt att få så fina kvitton på att vi gör ett bra jobb”, säger Hanna Hedlund.

Bild: Aina Lundkvist

Inbäddat innehåll

Tittar man på hur mycket solel som produceras per person i våra kommuner ligger Sandviken relativt lågt ner. Bland våra kommuner sticker Tierp ut, här har man alla år, från 2016 till 2022, producerat en bra bit mer el än i våra övriga kommuner. Men alla kommuner har ökat kraftigt.

Annons

Trenden att allt fler installerar solpaneler ser inte ut att vända. Sedan årsskiftet får man göra ett större avdrag mot skatten för installation av egna solceller. Från januari till juli i år installerades drygt 63 000 anläggningar i Sverige, det är mer än under hela 2022.

”Vi har inte kört så mycket reklam, utan nöjda kunder har rekommenderat andra. Det är det vi levt på ända sedan början, att fokusera på att göra kunderna supernöjda”, säger Hanna Hedlund.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Att suget efter solceller är högt även i Sandviken stämmer med Hanna Hedlunds bedömning.

– 2023 är minst lika bra som 2022, kanske ännu bättre. Vi kör på med vårt arbetssätt eftersom det har fungerat bra. Viktigast är att vi hela tiden tänker 100 procent kvalitet. Jag tror att det är därför vi hela tiden får så fina kvitton från kunderna, säger Hanna Hedlund.

Fakta

Så många producerar solel i din kommun

Så här såg det ut enligt de senaste siffrorna, från 2022:
Gävle: 501-1000 solcellsanläggningar.
Sandviken: 201-500 solcellsanläggningar.
Tierp: 201-500 solcellsanläggningar.
Ockelbo: 6-200 solcellsanläggningar.
Hofors: 6-200 solcellsanläggningar.
Älvkarleby: 6-200 solcellsanläggningar.

Så mycket el produceras per kvadratkilometer i ditt län:

  • Gävleborgs 19 kilowattimmar per kvadratkilometer ger oss en åttonde plats bland Sveriges 21 län när det gäller den effekt installerade solceller man har.
  • Uppsala län ligger på andra plats, med 102 kilowattimmar per kvadratkilometer.

Skulle alla villor i Gävleborg ha solpaneler skulle vi producera 91 miljoner kWh solenergi. Det skulle räcka för el till alla villor i Bollnäs.

Källa: Energimyndigheten, Vattenfall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan