Annons

Annons

Annons

Insändare
Vem tar ansvar för ett jämlikare samhälle?

Jag har cirka 60 000 kr i månadslön och har hus och bil. Det är rätt bra. Dagens regering vill att såna som jag ska få det ännu bättre.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Man inför nu ännu ett jobbskatteavdrag, diskuterar ytterligare skattesänkningar för oss med lite högre inkomster, och dessutom ger man stöd för el- och bränsleförbrukning, vilket främst gynnar den med stora bilar och stora hus. Detta kommer utöver redan existerande rut- och rot-avdrag, ränteavdrag, speciellt gynnsam skatt på aktieägande (ISK) och avskaffad arvsskatt, gåvoskatt och fastighetsskatt.

Annons

Annons

"Sverige har blivit ett skatteparadis för de superrika..."

Bild: TT

Sverige har blivit ett skatteparadis för de superrika, som ekonomijournalisten Andreas Cervenka påpekat. Jag borde kanske vara tacksam då jag gynnas. Men, med tanke på vad detta kostar statskassan och vad denna fördelningspolitik leder till, så är eftersmaken besk. Det blir ett sämre samhälle för mig att leva i, ingen skattelättnad kan ändra på det.

Socialdemokraterna har äran av att ha fört Sverige från att vara ett av de mest ojämlika länderna i Europa i slutet av 1800-talet, till att bli det mest jämlika i världen ungefär vid tiden för mordet på Palme. En utveckling utan motstycke. Sedan dess har det gått utför. Även detta kan Socialdemokraterna hållas ansvariga för. Det är lätt att sakna Socialdemokraternas forna engagemang. För Moderaterna går det bra nu. Historiskt har man konsekvent motarbetat alla strävanden mot ett mer jämlikt samhälle och nu kan det bli lite verkstad.

Frågan är, blir detta verkligen det samhälle vi vill ha?

Erik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan