Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders skulle resa mer om han orkade

/
  • Riksdagsledamoten Anders W Jonsson, C, har tre olika bilar: Audi Q3, Audi Q4 och en Volvo XC90. Sedan mandatperiodens början har han kört bil för 290 000 kronor.
  • Elin Lundgren, S, har de lägsta resekostnaderna bland riksdagsledamöterna i Gästrikland.

En politiker måste röra på sig, menar riksdagsledamot Anders W Jonsson, C. Och han lever som han lär – sedan mandatperiodens början har han kört bil för 209 000 kronor och parkerat för 27 000 kronor.
Se den interaktiva grafiken över våra riksdagsledamöters resekostnader i slutet av artikeln>>>

Annons

– Det viktigaste jobbet för en riksdagsledamot är att vara ute och träffa folk, inte att sitta i Stockholm och trycka på knappar, säger Anders W Jonsson.

Sedan mandatperiodens början har han rest för dubbelt så mycket pengar som moderaten Lars Beckman. Och för sex gånger så mycket som socialdemokraten Elin Lundgren.

– Om jag bara orkade skulle jag resa ännu mer, men ibland är jag tvungen att tacka nej, säger Anders W Jonsson.

Att just hans namn toppar listan över riksdagsledamöter från Gästrikland är inte oväntat. Som vice partiledare för Centern, partiets gruppledare i riksdagen och ordförande för socialutskottet strömmar inbjudningarna in från hela landet.

– Jag förutsätts kunna vara i Kiruna ena dagen och Malmö den andra. Och så ska det vara. Om jag satt hemma i Hedesunda istället skulle det inte kosta någonting, men då gjorde jag inte ett bra jobb, säger Anders W Jonsson.

Han har tre olika bilar som han nyttjar frekvent – inte enbart för att ta sig de 4,5 milen från huset i Vinnersjö till centralstationen i Gävle. Sedan oktober 2010 har han lämnat in bilreseräkningar på 209 000 kronor.

– Men jag försöker åka tåg så mycket det går, för då kan jag jobba medan jag reser. Flyger gör jag i princip bara om jag ska norr om Östersund eller söder om Jönköping, säger han.

Sedan ett antal år tillbaks görs ingen skillnad på riksdagsledamöternas olika uppdrag. Att riksdagen betalar för resor som är kopplade till rena partiuppdrag är alltså helt i sin ordning.

Elin Lundgrens resor kostar skattebetalarna minst pengar. Hon använder årskortet hos SJ flitigt och har bara lämnat in hotell- och reseräkningar för 70 000 kronor sedan mandatperiodens början.

– Jag äger ingen bil och försöker åka kollektivt så mycket som möjligt istället för taxi. Det har hänt att jag tagit flyget till Luleå av tidsskäl, annars väljer jag för det mesta tåget eftersom det är smidigt och miljövänligt, säger hon.

Hon blir varken förvånad eller upprörd över att Anders W Jonssons resekostnader är sex gånger större än hennes.

– Det är helt rätt att vi ska resa mycket och han är ju dessutom vice partiledare. Samtidigt är det viktigt att vi hela tiden väljer alternativ som håller kostnaderna nere, säger hon.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson, C, har tre olika bilar: Audi q4, Audi q4 och en Volvo XC90. Sedan mandatperiodens början har han kört bil för 209 000 kronor.

Mer läsning

Annons