Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara fötter trivs på äkta trägolv

/

Funderar du på att lägga nytt trägolv? Trä är inte bara vackert att titta på, det är också skönt att gå på och blir uttrycksfullare med åren.
Klickat eller limmat laminat - eller massivt trägolv, vad ska man välja?

Annons
Populärast är laminatgolv i olika träslag, de är enklare att lägga och billigare att köpa. Ett äkta trägolv i massivt trä kan med lätthet kosta upp mot 500-1 000 kronor per kvadratmeter, medan ett laminatgolv stannar på 250 kronor kvadraten. Men var noga med att inte välja ett för billigt golv, det kan straffa sig.
- I början då jag tog över verksamheten var jag entusiastisk inför tanken att erbjuda kunderna billiga golv. Jag sålde laminatgolv för 69 kronor per kvadratmeter och trägolv för någon hundralapp. Det var billigt och kunderna strömmade till från hela södra Sverige, berättar Leif Persson som driver Jims Färg och Måleri i Sölvesborg.
Men några år senare var reklamationskostnaderna på topp och Leif Persson bestämde sig för att enbart sälja kvalitetsprodukter.

Valet av trägolv eller laminatgolv är en smaksak. Laminat, som är uppbyggt i tunna skikt, är billigare och finns med klickkonstruktion eller avsedda för limning. Fördelen med laminatgolven är enkelheten att lägga dem, men också den hårda ytan som står emot repor, skador och missfärgningar.

De massiva trägolven har en härlig träkänsla men kräver mer skötsel och vård. Den som tappat en hammare i ett trägolv vet att golvet måste slipas om för att återfå sin forna glans. Ett trägolv är också känsligare för våttorkning, men dammet måste ändå bort. Oljade trägolv ska helst inte våttorkas med vanligt rengöringsmedel eftersom det försvagar oljans skyddande karaktär.
- Ett oljat trägolv ska tvättas med en speciallösning som återinfettar träets yta. Ett lackat golv däremot kan mycket väl tvättas med vanligt rengöringsmedel, säger Sören Pettersson på Berg & Berg som tillverkar trägolv.

Mot all logik berättar Sören Pettersson att ytan på lackade golv är svagare än samma yta på ett oljat golv.
- Ju mer du tvättar ett lackat golv desto svagare blir ytan, men ju mer du tvättar ett oljat golv med rätt speciallösning desto starkare blir dess skyddande yta, säger Sören Pettersson.

Niklas Kämpargård/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons