Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bota klamydia med hjälp av sms

/
  • Det bästa sättet att skydda sig mot könssjukdomar är fortfarande att använda kondom, enligt landstingets smittskyddsläkare.

Nu blir det möjligt att beställa klamydiatest via sms i Gävleborg.
På så sätt hoppas landstinget locka fler unga att testa sig.

Annons

Sedan i våras har Gävleborgarna kunnat beställa gratis klamydiatest på sajten klamydia.se.
- Det är viktigt att fler testar sig för klamydia så att vi kan bota de som drabbas men också förhindra att fler smittas, säger Signar Mäkitalo.

Webbtjänsten har enligt landstinget varit ett framgångsrikt sätt att nå speciellt unga män som annars är svåra att nå för klamydiaprovtagning. Totalt har fram till i dag 1 100 personer beställt testet och sen skickat in provet. Mer än 110 smittade personer har fångats upp och behandlats.
- Förutom att testa sig ska man så klart också alltid använda kondom när man har sex, säger Signar Mäkitalo i ett pressmeddelande från landstinget.

Gävleborg har flest antal klamydiafall per invånare i Sverige, 62.6 fall/månad per 100 000 invånare under tiden januari-juli 2008. Motsvarande siffra för Sverige är 37.9 fall.

Tjänsten ska fungera genom att personen skickar ett sms med sitt personnummer. Inom några dagar kommer ett test i brevlådan med ett frankerat svarskuvert. Med hjälp av en personlig kod kan provsvaret läsas på sajten klamydia.se. Eventuellt klamydiapositiva behandlas sedan enligt smittskyddslagen av sjukvården.

Mer läsning

Annons