Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränner bocken

/

Det blir jultema i Nugammalt på måndag. Bland annat ska Filip och Fredrik bränna en julbock. Till sin hjälp har de Liam Norberg.

Annons

Säsongsavslutning och jultraditioner blir det i Nugammalt på måndag. Bland annat ska Filip och Fredrik bränna en bock i Gävle. Till sin hjälp har de anlitat förre gävlebon Liam Norberg.

– De hade med sig en stor bock och ställde den på Slottstorget. Jag tog tåget till Gävle och hann läsa på lite. Tydligen är det två läger kring bocken.

Liam Norbergs roll var att guida Filip och Fredrik. Hur de skulle göra för att tända på och hur de skulle kunna fly utan upptäckt.

– Men det var lite svårt eftersom det var mitt på dagen, skrattar Liam Norberg. Men det blev roligt.

Liam Norberg bodde i Gävle några år i slutet av 1980-talet, då med namnet Magnus Ellertsson. 1989 utsågs han till månadens junior i Gästrikland. 19 år ung var han en mycket lovande taekwondoutövare med flera tunga titlar. Han var med i landslaget och satsade på OS i Barcelona 1992.

Han öppnade en kampsportklubb på Söder i Gävle tillsammans med Paolo Roberto som han lärt känna 1987 när de spelade med i Staffan Hildebrands film Stockholmsnatt. Sex år senare hade Liam Norberg huvudrollen i filmen Sökarna.

Men karriären tog en annan vändning. Han dömdes i början av 1990-talet till tio års fängelse för det största värdetransportrånet i Sveriges historia bara veckor innan premiären av Sökarna. 2009 kom han ut med boken Insidan, en bok om hans liv. Numera sysslar han med böcker och film.

Frågan är vad Liam Norberg har för erfarenheter av bockbränder. Är han en av dem som bränt julbocken och kommit undan med det? Liam Norberg skrattar gott åt frågan.

– Jag kan garantera att jag inte bränt någon bock.

Mer läsning

Annons