Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mystisk och viktig burk

/

Annons

När jag träffar folk längs min väg genom Sydamerika är det ofta en sak på min cykel som drar till sig uppmärksamheten. Längst fram på min främre pakethållare finns en stor metallburk fastspänd med locket vänt framåt.

I början av resan, när burken fortfarande var glänsande och ren, trodde många att det var något slags strålkastare. En del bilister har till och med sagt att locket reflekterat ljus och att det verkligen sett ut som en strålkastare. Men det är inte därför jag har den.

Nu har burken fått stå ut med en hel del regn, hårda vindar, öknar, regnskogar, havsluft, höga höjder, kyla och hetta och är inte lika skinande längre. Den är helt täckt av rost. Folk frågar fortfarande om burken men gissningarna på vad som är i den är färre.

En del öppnar burken för att titta utan att fråga först vilket jag tycker är lite märkligt. Dels för att de inte är deras burk men kanske framförallt att burken ligger på sidan och de inte vet vad som är i den och om det kommer att ramla ut. Och mycket riktigt brukar de stänga burken mycket snabbt när de väl sett vad som finns där inuti.

Jag kan inte minnas att någon gissat rätt på vad som finns i burken trots att det rätta svaret är det enklaste.

Det är den andra burken jag har där framme på cykeln under resan. Den första burken skakade av cykeln på en gropig väg redan i södra Chile, landade framför mitt framdäck och blev överkörd av mig. Burken fick en stor buckla och locket satt inte lika bra fast längre efter det. Så jag blev tvungen att köpa en ny.

Anledningen till att burken sitter fastspänd där framme är också enkel. Den är helt enkelt för stor för att få plats i de redan fullpackade cykelväskorna. Dessutom går det ju snabbt att komma åt innehållet när jag behöver det.

Vad innehåller den då? När jag cyklar långa sträckor i hårda vindar och över Anderna behöver jag förstås mycket energi. Jag märker tydlig skillnad på hur mycket kraft jag har i benen om jag har ätit havregryn på morgonen eller inte. Havregrynen blandar jag med kallt vatten och pulvermjölk och det är just pulvermjölk som finns i den numera mycket rostiga burken. Mjölken använder jag dessutom i kaffet och ibland till matlagningen också.

Pulvermjölken säljs dessutom i just dessa burkar så jag tycker att det är rätt roligt att min burk har kunnat orsaka så mycket huvudbry och frågor hos olika människor.

Ur is och eld 25

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se

Mer läsning

Annons