Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre självmord prioriterad fråga

/

Regeringen prioriterar att få ned antalet självmord inom psykiatrin och att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Det framgår av den psykiatriskrivelse som regeringen beslutar om på torsdagen och som TT tagit del av.

Annons

Enligt socialminister Göran Hägglund (KD) är det en långsiktig satsning, fram till 2015. I skrivelsen lovar regeringen att återkomma med en uppföljning och analys över hur vården och stödet till personer med psykisk sjukdom utvecklas över tid för att se om regeringens satsningar får effekter.
– Vi tar ett väsentligt större ansvar under en tid för att utveckla psykiatrin men det är fortfarande landstingets verksamhet, säger Hägglund till TT.
Uppföljningen bygger på tre huvudområden: vården, vardagen och valfriheten.
Bland annat införs en vårdgaranti i barn- och ungdomspsykiatrin som innebär att ingen ska behöva vänta mer än 30 dagar på att få tid för besök hos en specialist och 30 dagar till påbörjad behandling.
Bättre anpassning
Avsikten är också att självmorden bland patienter i psykiatrin ska minska med 30 procent. Varje år tar mellan 450 och 500 personer, som varit i kontakt med hälso- och sjukvården de senaste fyra veckorna, sitt liv.
Människor med psykisk sjukdom ska erbjudas boenden som är anpassade efter deras behov, sysselsättningen ska öka, liksom valfriheten, och den personal de möter i vården och i myndighetsvärlden ska ha bättre kompetens när det gäller rehabilitering.
Regeringen aviserade förra året att den under åren 2009 till 2011 satsar 900 miljoner kronor extra för satsningar på bland annat utbildning, samordning mellan kommuner och landsting och ökad tillgänglighet.
– Avsikten är att stimulera utvecklingen. Vi räknar med att landstingen möter våra resurser med egna resurser, självklart.
Fortsatt stöd
Enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatriexpert på Sveriges Kommuner och Landsting märks de pengar som regeringen hittills har avsatt.
– Frågan är väl om det räcker med satsningarna under de här åren. Så snabbt tar man inte igen det man tappat under många år.
Just nu finns det inte så mycket utrymme för kommuner och landsting att skjuta till ytterligare, säger hon.
Göran Hägglund vill inte göra några utfästelser när det gäller pengar framåt i tiden utan ber att få återkomma om vad som händer efter 2011.
– Förhoppningsvis har vi en bättre ekonomisk situation då än vad vi har i dag. Det här lär vi får återkomma till när vi närmar oss nästa val.

Mer läsning

Annons